MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hippophae salicifolia `Robert`

1110 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hippophae salicifolia 'Robert'

 3(1).png

Naam

 Hippophae salicifolia 'Robert'

Nederlandse naam

 Boomduindoorn

Familie

 Elaeagnaceae

Franse benaming

 Argousier

Engelse benaming

 Willow-leaved Sea Buckthorn

Herkomst

 Midden-Azië tot Zuid-Europa

Hoogte

 8-10m

Blad

 langwerpig-lijnvormig, zachtgroen, onderaan grijswit

Bloemen

 onopvallend

Vruchten

 Geen

Algemeen

Hippophae salicifolia ‘Robert’is door TON VAN DEN OEVER BOOMKWEKERIJEN geselecteerd uit een groep boomduindoorn samen met het Arboretum van Kalmthout. Deze mannelijke selectie is genaamd naar Robert De Belder, de voormalige eigenaar van het Arboretum. Samen met zijn recent overleden vrouw, Jelena, hebben zij enorm veel betekend voor de Belgische Dendrologie (= bomenkunde).

De boomduindoorn is een grillige onregelmatig opgaande boom met een open kroon en afhangende takken. De boom maakt moeilijk een harttak en maakt vrij veel wortelopslag.

De bast is ruw en bladdert in lange stroken af. De jonge twijgen zijn bruingrijs behaard. De boomduindoorn is licht gedoornd (wel veel minder sterk dan de gewone duindoorn).

De bladeren lijken sterk op die van wilg (Salix Alba), ze zijn zeer smal lancetvormig en worden 6 à 10cm lang. De onderkant van de bladeren is zilvergrijs behaard, de bovenkant is olijfgroen.

De bloeiwijze is onopvallend. De boom is tweehuizig. Aangezien Hippophae salicifolia ‘Robert’ een mannelijke selectie is, zal deze geen vruchten dragen. Vrouwelijke vormen dragen wel vrucht. Zij zijn beladen met diep oranje bessen welke in dichte rijen aan de jonge twijgen hangen. Deze bessen zijn eetbaar, ze smaken licht citroenachtig en zitten boordevol vitamine C. Uit de bessen wordt een stof tegen kanker gedestilleerd.

Boomduindoorn is een echte pioniersplant. Door zijn sterk vertakt wortelgestel en de vele uitlopers die hij maakt is het een ideale grondvastlegger. De boom leeft in symbiose met een wortelknobbelbacterie en maakt op deze manier zelf stikstof aan. De boom is uitermate windvast en is zéér goed bestand tegen zeewind. Zelfs op het strand kan deze boom nog groeien!

Hippophae salicifolia ‘Robert’ groeit van nature op droge, arme, zandige, kalkhoudende gronden. Duingrond is voor hem een ideale standplaats. De boom is goed droogte en hittebestendig.

Hippophae salicifolia ’Robert’ is een boom die de tuin een mediterraan sfeertje kan meegeven. De boom komt het mooist tot zijn recht aangeplant in losse groepen in een halfopen verharding (grind, dolomiet…). Let er dan wel op dat je de grondscheuten tijdig verwijdert. Je kunt de grondscheuten ook laten groeien. Je krijgt dan een groot zilvergrijs bossage wat in bepaalde situaties ook prachtig kan zijn. De zilvergrijze kleur van de bladeren combineert zeer goed mat Lavandula soorten, Santolina chamaecyparissus, Rosemarinus officinale, Salvia officinale en alle andere mediteraan aandoende vaste planten Ook combinaties met struiken zoals Eleaegnus x ebbingei, Rubus thibetanus ‘Silver Fern’, Rubus cockburnianus, Salix repens, Salix rosemarinifolia’ Angustifolia’ , Buddleja-soorten… kunnen mooie resultaten opleveren.

Deze fiche werd samengesteld in opdracht van Groennet door:

clip_image003(4).jpg

Archi-Verde buro voor Landschaps -en tuinarchitectuur Van Aertselaerstraat 30 2320 Hoogstraten Tel.: 03/295 48 06 Fax: 03/314 79 02 e-mail:archiverde@telenet.be

www.archi-verde.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen