MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe gezond is jouw grond? Steek een ‘onderbroek ondergronds’

5003 x gelezen
door Landelijke Gilden • Woensdag 19 April 2023

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met Landelijke Gilden.

Een actief bodemleven is het startpunt voor een gezonde en bloeiende tuin! Willen die vaste planten maar niet groeien? Levert je moestuin niet de verhoopte groei en opbrengst op? Dat zou wel eens aan het bodemleven kunnen liggen! Met de onderbroekentest krijg je hier heel eenvoudig inzicht in.

 

In de bovenste laag van onze bodem is er onvoorstelbaar veel leven: miljoenen kleine organismen zoals wormen, schimmels en bacteriën. Althans, als je tuinbodem er goed aan toe is. De bodembeestjes breken organisch afval af tot voedingstoffen voor planten, beluchten de grond en laten water en voedingsstoffen circuleren. Hierdoor zorgen ze ervoor dat de bodem gezond blijft, dat planten goed kunnen groeien, er water opgeslagen kan worden… Kortom, een rijk en divers bodemleven is de sleutel tot een gezonde bodem en een bloeiende, klimaatrobuuste tuin!

 

Hoezo, een onderbroek?

De onderbroekentest is simpel en efficiënt. Je stopt een (bij voorkeur witte) onderbroek van 100% katoen in de grond en graaft ze twee maanden later weer op. Katoen is een organische stof en wordt dus opgegeten/afgebroken door de micro-organismen in de bodem. Een eenvoudige manier om de mate van activiteit van het bodemleven te kunnen meten!

 • Is jouw onderbroek bijna opgegeten? Proficiat, jouw tuin biedt een thuis aan heel wat bodemdiertjes!
 • Is jouw onderbroek nog intact? Handen uit de mouwen, jouw bodem kan best wat extra leven gebruiken!

 

Hoe ga je te werk?

 1. Graaf een ondiepe kuil van ongeveer 10 cm diep.
 2. Leg de onderbroek plat in de kuil en bedek met de uitgeschepte grond.
 3. Duid de plek aan met een markeerlabel of vlagje, zodat je de onderbroek binnen 2 maand terugvindt.
 4. TIP! Schrijf de in- of opgraafdatum op je label als geheugensteuntje!
 5. Laat de bodembeestjes 2 maand hun werk doen.
 6. Graaf de onderbroek op en vergelijk met de exemplaren op landelijkegilden.be/onderbroek. Je kan er jouw onderbroek en resultaat registreren en krijgt heel wat tips om met je bodemkwaliteit aan de slag te gaan! En, wie weet val je in de prijzen. We verloten 100 mooie prijzen onder de deelnemers!

 

Doe je mee? Ga dan snel naar Landelijkegilden.be/onderbroek

 

 

Lees verder op Landelijke Gilden »

1 reactie

 • Hetty s. Hetty s. Dit is een onzinnige test. Een stuk textiel (onderbroek) zal na 2 maand onder de grond nog geheel intact opgegraven worden, zelfs als het bodemleven prima op orde is. Een biologisch afbreekbare plastic zak kwam na 2 jaar op mijn composthoop zelfs nog redelijk herkenbaar tevoorschijn! Dit zet iedereen aan tot nodeloze actie en aankopen.
  Vrijdag 21 April om 10:36

Log in om een reactie te plaatsen