MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe maak je een restaurant voor bijen?

15756 x gelezen
door De Vlaamse Overheid • Vrijdag 29 Mei 2020

Wil je dat bijen echt kunnen genieten van je tuin? Bied ze dan een volwaardig menu aan. Bijen hebben vooral een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen nodig.

Een bloemenmengsel inzaaien is een lekker voorgerechtje of dessert voor bijen. Bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdschotel die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Zo wordt een vierkante meter bloemen een paar kubieke meter planten mét bloemen. Kies voor bomen en heesters die goed zijn voor bijen, want die leveren jaren lang voedsel.

 

Van voorgerecht tot dessert

 • Zorg voor bomen én struiken: Jaar na jaar zorgen bomen voor stuifmeel en nectar voor bijen.  Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde.
 • Ook struiken verdienen een plek in de tuin: Alle heesters die bessen vormen zijn bijentoppers. Voorbeelden: sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …
 • Groendaken: Ook bijen hebben graag een restaurant met uniek uitzicht. Groendaken zorgen voor extra natuur  op weinig benutte plaatsen. Heel wat vetplantjes komen er tot bloei en lokken bijen.
 • Klimplanten: Een lege muur? Overweeg dan eens om een klimplant te zetten. Klimplanten zijn nuttig voor bijen. Enkele goede voorbeelden: vuurdoorn, botanische klimrozen, kamperfoelie en klimop.
 • Laat het gras maar bloeien: Bijen houden van een bloeiend gazon met paardenbloemen, klaver en madeliefjes.
 • Het pop-up restaurant van je tuin: bolgewassen en vaste planten: Vaste planten en bolgewassen komen elk jaar terug. Veel ervan zijn goed voor bijen, zoals anemonen, asters, geraniums, krokussen en sneeuwklokjes.
 • Bloemenmengsels: Bloemenmengsels zijn een lekker voorgerecht of dessert. Ze zijn er in alle mogelijke variaties. Opvallende planten zijn zonnebloemen, bernagie, papaver en koolzaad.

 

Ga voor een bed and breakfast

Met een bijenhotel in je tuin zitten de solitaire bijen vlakbij het restaurant en kan je ze goed observeren.

 

Bloemen in potten: het afhaalrestaurant van de bij!

Ook met bloemen in potten kan je bijen helpen: bloeiende kruiden zoals lavendel, bieslook, rozemarijn en tijm gedijen goed in bloembakken.

 

Meer info? Download hier het overzicht van goede bijenplanten.

Lees verder op Week van De Bij »

5 reacties

 • Natascha d. Natascha d. Blijft leuk om te lezen en om te proberen.
  Zaterdag 17 Juni 2017 om 22:29
 • ArtyFartyLife ArtyFartyLife Wat fijn dat jullie met zoveel concrete tips komen om de bijen een handje te helpen! Ik heb een blogartikel geschreven over een aantal manieren waarop in Rotterdam wordt bijgedragen aan een beter leven voor de bijen, met een paar tips waarop je hier zelf aan kunt bijdragen. Deze kun je hier nalezen: http://artyfartylife.com/loves...
  Donderdag 19 Oktober 2017 om 14:32
 • Fabien S. Fabien S. belangrijk is ook om van de vroege lente tot zo laat mogelijk in nazomer bloemen te voorzien.
  Woensdag 17 Juni 2020 om 19:25
 • Pol M. Pol M. Hierbij uitgebreide info over wilgensoorten: https://sites.google.com/view/...
  Indien je slim aanplant, kunnen de verschillende wilgensoorten een heel jaar door nectar en stuifmeel verschaffen aan de bijen. En andere insecten ook natuurlijk.
  Groet, Pol
  Vrijdag 7 Mei 2021 om 16:15
 • Gitta V. Gitta V. Wel belangrijk om biologische, of in ieder geval zonder gif geweekte planten te gebruiken. De overal aangeboden eenjarigen en ook vaste planten zitten vaak vol met gif en zijn dus helemaal niet goed voor bijen. Waarom lees ik dat nergens in jullie tips? Jammer...
  Zaterdag 8 Mei 2021 om 12:02

Log in om een reactie te plaatsen