MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoe moet het nu verder met Buxus ?

61938 x gelezen
door Didier Hermans, Herplant bvba • Vrijdag 30 Januari 2015

De immens populaire gewone Buxus, Buxus sempervirens, staat momenteel onder druk vanwege de schimmelziekte Cylindrocladium. Vooral de zomer van 2014 was door de grote neerslaghoeveelheden een regelrechte ramp voor onze mooie gesloten buxushaagjes en geschoren massieven...

Een degelijk bestrijdingsschema met aangepaste fungiciden kan de schade goed beperken maar alertheid is aan de orde. Zelfs 2 of 3 dagen te laat behandelen kan een enorm verschil in uitzicht geven. Zonder behandeling is het onmogelijk geworden om Buxus in tuinen gezond te houden. De ziekte is ondertussen niet enkel in Europa algemeen voorkomend maar verspreidt zich sinds eind 2011 ook razendsnel in Amerika


Links: Buxus microphylla 'Faulkner' - Rechts: Buxus sempervirens 

 

Vele tuineigenaars en tuinaannemers zweren door deze problemen het gebruik van Buxus af en kijken uit naar alternatieven. De ganse lijst groenblijvende planten passeert de revue maar weinige soorten beschikken over dezelfde gunstige eigenschappen als Buxus wat betreft snoeiverdraagzaamheid en uitzicht. Het uitzicht is altijd toch weer net iets anders en op langere termijn komen ook bij de andere soorten ziektes en ongewenstheden aan het licht.

Maar wat is dan de oplossing?

Een mogelijke oplossing is het gebruik van betere soorten binnen het geslacht Buxus. (Zie bovenstaande foto verschil tussen B.m. Faulkner en Buxus sempervirens.) Door het grote publiek zowel professioneel als particulier is er nooit gekeken naar de mooie oplossingen binnen het genus Buxus. Er zijn heel wat soorten en cultivars binnen het bestaande sortiment die minder gevoelig zijn voor de gevreesde ziekte en die te weinig gekend zijn. Vooral binnen de zeer diverse groep van Buxus microphylla zijn er vandaag al goede oplossingen te vinden. De meeste van deze planten wijken wel wat af van de gewone Buxus sempervirens maar beschikken voor de rest over uitmuntende eigenschappen gaande van bodembedekkend tot hooggroeiend. Ik geef graag een kleine opsomming van deze soorten.

Niet alle soorten en cultivars zijn beschikbaar in alle maten en sommige zijn misschien wat beperkter beschikbaar maar voor vele toepassingen is er altijd wel een oplossing te vinden.

Een eigenschap van de microphylla’s is de zgn. winterkleur. Alle subgroepen hebben hier min of meer mee te maken. Deze winterkleur is een natuurlijk verschijnsel van de plant om vanaf de herfst bij verminder lichtinval, beperktere beschikbaarheid van voeding en koudere temperaturen een deel van het bladgroen om te zetten naar anthocyaan als bescherming tegen de gure winter, een soort antivries zeg maar. Deze winterkleuren lopen van geel naar bruin tot oranje rood en één soort zelfs mooi brons rood. In het voorjaar, zelfs zonder bemesting, worden deze bladeren terug groen.

 

Buxus microphylla 'Rococo'

Lage, bodembedekkende struik met kleine, frisgroene, smalle bladeren. Prima als bodembedekker of lage, wolkende haag, ook voor bloembakken en potten 


 Buxus microphylla 'Faulker'

Bossige, breed uitgroeiende struiken met rond, olijfgroen, glanzend blad Uitstekend geschikt voor bollen, massieven en wolken tot ca.120 cm hoog 


 Buxus microphylla 'Trompenburg'

Breed, uitgroeiende, spreidende struik met kleine, geelgroene, ronde bladeren Prima voor natuurlijke vakbeplantingen maar kan ook perfect gesnoeid worden 


 

Buxus microphylla 'National'

Opgaande struik met donkergroene, vrij grote bladeren Als blokbeplanting, hagen en grotere snoeivormen 


 

Buxus microphylla 'Sunnyside'

Opgaande, bossige struiken met glanzende, lichtgroene bladeren. Ideaal voor hoge hagen en blok beplantingen 


Buxus microphylla var. koreana

Laagblijvende, compacte, traag groeiende struik met zeer kleine, frisgroene bladeren. Bloeit in februari met kleine fel geurende bloemen en heeft zoals alle koreana’s een uitgesproken winterkleur. Voor lage hagen en vak beplanting 


 

Winterverkleuring

Herfstkleuren worden bij vele andere soorten planten als meerwaarde gezien, denk maar aan soorten als Liquidambar of Acer maar bij Buxus zorgt dit voor veel verwarring, zelfs bij ervaren vakmensen. Immers Buxus moet toch altijd groen, donkergroen, zijn het ganse jaar door!? De minste afwijking van dit stereotype beeld van Buxus zorgt voor afkeer en bijgevolg worden deze betere soorten nauwelijks gebruikt. Eigen onderzoek heeft uitgewezen dat deze winterkleur wel fors kan getemperd worden bij een lichte najaarsbemesting in augustus/september.

Deze diverse Buxus microphylla groep wijkt genetisch af van de Buxus sempervirens groep en dit is dan ook één van de oorzaken van de betere weerbaarheid tegen de ziekte. Op lange termijn is het ontwikkelen van ziekteresistente rassen de meest duurzame oplossing. Hierin zijn we zeer ver gevorderd en na vele jaren van veredelen en het nodige testwerk hebben we een mooie selectie kunnen maken van deze nieuwe rassen. Het is nog wel even wachten op de beschikbaarheid omdat we eerst voldoende stock moeten opbouwen vooraleer we deze kunnen lanceren op de markt. Nog even geduld dus maar we houden jullie zeker op de hoogte.

Ook het traditionele gebruik van Buxus als lage haag, bol, kegel of wolk zorgt voor vele extra problemen. Door de strakke snoei zijn deze planten zo compact geworden en blijven ze langer nat zodat de ziekte vrij spel krijgt. Een ander, meer natuurlijk gebruik zorgt duidelijk voor veel minder ziektedruk maar deze toepassing zien we nauwelijks in onze veelal, strakke tuinen. Ik kijk dan ook vol verwachting uit naar de eerste ontwerpen van een meer natuurlijk gebruik van Buxus. 

 

Meer info over verzorging van Buxus en goede tips voor preventie : www.buxuscare.com

Lees verder op Buxuscare »15 reacties op dit artikel

15 reacties

 • Bert d. Bert d. bedankt voor de nuttige informatie
  Vrijdag 30 Januari 2015 om 12:41
 • Catherine H. Catherine H. Ik heb mijn Buxussen kunnen redden door het gebruik van Bokashi en te besproeien met Microferm + Oenosan. Dit jaar zal ik de grote Buxusbol terug kunnen snoeien nadat hij op sterven na dood was. Een echte aanrader en het proberen waard en vooral zeer milieu vriendelijk.
  Vrijdag 30 Januari 2015 om 16:15
 • Marcel S. Marcel S. Mooi artikel maar waarom vertel je niet met welke producten en op welke tijdstippen we dienen te behandelen om onze buxussen die al jaren ons tuintje siert te behandelen?
  Vrijdag 30 Januari 2015 om 21:04
 • Catherine H. Catherine H. Met Bokashi en EM kan je pas starten als de bodem boven de 5° is... vanaf eind maart. Besproeien kan wanneer de buiten t° boven de 10 ° is en best heel vroeg in de morgen en dit om de 14 dagen herhalen.
  Zaterdag 31 Januari 2015 om 12:46
 • Lieven G. Lieven G. TIP: Vraag vooral raad aan een tuinaannemer. Hij kan de behandeling voor u perfect uitvoeren met de juiste middelen én in de juiste hoeveelheden.
  Je kan een tuinaannemer in uw buurt vinden via http://www.mijntuinaannemer.be
  Maandag 2 Februari 2015 om 21:18
 • Roel X. Roel X. Bokashi, eminent, sporgon ... maakt niet uit wat voor troep je spuit. Het vertraagd enkel de ziekte. Mooi artikel, het alternatief zit em inderdaad in de gender zelf. En snoeigereedschap ontsmetten natuurlijk.
  Maandag 2 Februari 2015 om 23:19
 • Kiki B. Kiki B. Tijdje geleden heb ik hier uitgebreid over geschreven. Even de zoekfunctie gebruiken:)
  Maandag 2 Februari 2015 om 23:46
 • Kiki B. Kiki B. En Lieven, ik vrees dat er vele tuinaannemers zijn die werkelijk niet weten hoe ze deze ziekte moeten behandelen.
  Maandag 2 Februari 2015 om 23:47
 • Roos T. Roos T. Ik heb groot spuitvat van 200 l en spuit helaas al jaren,sinds ik de schade in Engeland zag.Blij ben ik er niet mee ,maar niets doe is geen optie.Hoorde van een hovenier dat kwekers alle 2 weken spuiten ,ze zien er dus mooi uit als je ze krijgt ,maar zodra je stopt in je tuin kan het toeslaan,Helaas heb ik heel veel buxus als hagen en wolken Ik spuit als er infektie druk is na de snoei.Ik snoei ook nog maar een maal per seizoen,want in de wonden komen de sporen die jaren aktief blijven op de grond.We zullen iets anders moeten vinden als haagjes ,maar ilex kan niet zo goed strak gesnoeid worden .We hebben het gekregen omdat buxus zo massaal is aangeplant.messen worden ook bij de snoei door mijn hoven nier steeds ontsmet.in zijn eigen tuin zijn alle buxxusen verwijderd.Ze zoeken naar resistente vormen nu.
  Zaterdag 7 Februari 2015 om 16:09
 • Roos T. Roos T. Ik heb jaren EM aangemaakt en mijn tuin er meegespoten ,dat is nu wel 4 jaar geleden dat ik ermee gestopt ben. .Je kan helaas niet meten of de bacterterien zijn aangeslagen in de bodem,maar reken er maar op.Na 4 jaar spuiten zei men mij dat het wel in de bodem moest zijn aangeslagen Heb indertijd ook het boek toeb gekocht van prof Teruo Higa.
  Maandag 23 Februari 2015 om 20:42
 • Roos T. Roos T. Het moeilijke is dat er de vervangende soorten niet zo groeien als sempervirens
  Dinsdag 24 Februari 2015 om 15:39
 • Franca v. Franca v. En weer een probleem erbij de buxusrups heeft mijn tuin ook gevonden.
  Dinsdag 19 Mei 2015 om 15:34
 • Paul V. Paul V. Kan men Buxus behandelen met Eminent tussen de regenbuien door? Graag advies nu het iedere da regent en onze Buxus vormen reeds aangetast zijn
  Vrijdag 1 Juli 2016 om 17:04
 • Ignace C. Ignace C. Ik heb niks gedaan en ze groeien geweldig! Maar ja, het is niet voor niks 'www.De-Betoverende-Tuin.info'! voor meer info over de tuin.
  Maandag 3 Oktober 2016 om 19:11
 • Nandina A. Nandina A. Ilex x meserveae ‘Blue Prince’;Ilex crenata ‘Blondie’,in het bijzonder Ilex crenata ‘Dark Green
  zijn, m.i.volwaardige alternatieven met dezelfde eigenschappen en mogelijkheden tot de nieuwe resistente soorten op de markt zijn.
  Vrijdag 7 Oktober 2016 om 11:01

Log in om een reactie te plaatsen