MijnTuin.org
Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis ! Klik hier

Hoera, tijd om bloembollen te planten!

11066 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Woensdag 9 September 2020

De zomer raakt stilaan op zijn einde. Komende week kunnen we nog lekker buiten van de tuin genieten maar daarna is het wellicht toch tijd om naar binnen te gaan. Of toch niet? Het najaar doet dan wel zijn intrede, maar in de tuin zijn nog genoeg leuke dingen te doen! Zet je schouders eronder en maak de tuin winteklaar. Beloon jezelf na het harde werk met het leukste karweitje: de mooiste bloembollen uitkiezen en planten! Het najaar is het perfecte moment om beslissen welke bloembollen de tuin in het voorjaar mogen opfleuren.

Lente in zicht
Bloembollen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar maakt het voorjaar ook een stuk gezelliger. De verschillende soorten zoals sneeuwklokjes (Galanthus), krokussen (Crocus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa) en hyacinten (Hyacinthus) vrolijken de hele tuin op. Ze zijn het teken dat de lente eraan komt. Een fijne opsteker na de winterse kou! Er is voor ieder wat wils want bloembollen zijn er in allerlei soorten en maten.


Wanneer bloeit wat?
Het is het leukste wanneer in de tuin verschillende bloembollen achter elkaar gaan bloeien. Vanaf januari kun je dan maandenlang kleur in de tuin hebben totdat de vaste planten het overnemen. Maar wanneer bloeit nu welke bloembol? Van de meest bekende bloembollen is de bloeiperiode op een rijtje gezet.  

 • Sneeuwklokje Galanthus - januari & februari
 • Winterakoniet Eranthis - januari & februari
 • Krokus Crocus - februari & maart
 • Lenteklokje Leucojum vernum - (eind) februari & maart
 • Narcis Narcissus - maart & april
 • Sterhyacint Scilla - maart & april
 • Hyacint Hyacinthus - april
 • Blauwe druif Muscari - april
 • Kieveitsei Fritillaria - april & mei
 • Tulp Tulipa - april & mei
 • Zomerklokje Leucojum aestivum - april & mei
 • Lelie-der-dalen Convallaria - mei
 • Boshyacint Hyacinthoïdes - mei & juni
 • Sierui Allium - mei, juni & juli

 

Hoe bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen vanaf september tot december worden geplant, voordat de vorst haar intrede doet. Volg de volgende vijf stappen voor het planten van bloembollen.

 • Maak de aarde los met een spade op de plaats waar de bloembollen geplant zullen worden. Hierdoor wordt de aarde makkelijk bewerkbaar.
 • Wanneer bloembollen geen plekje in een bestaande border krijgen kan eventueel wat organische meststof worden toegevoegd zoals compost. 
 • Graaf een gat, met een spade of een bollenplanter, en plant hierin de bloembollen met de punt omhoog en de bolle kant naar beneden. 
 • Houd voor het planten drie keer de hoogte van de bol aan. Een narcis van 5 centimeter moet dus 15 centimeter diep worden geplant. 
 • Vul het gat met de uitgegraven aarde en druk het wat aan.

 Tips

 • Markeer de plek waar je bloembollen hebt geplant met bijvoorbeeld een houten stokje, dan vergeet je niet waar je ze hebt geplant.
 • Je kunt bloembollen ook in potten en plantenbakken planten.
 • Variëren in bloeihoogte geeft schitterende effecten.

 

Lees verder op iBulb »

7 reacties

 • Gert a. Gert a. ik probeer al enkele jaren mijn noord-gericht geveltuintje op te fleuren met bloembollen tijdens de eerste voorjaarsweken, maar met weinig succes. ze komen allemaal uit maar beginnen dan wanhopig naar meer zonlicht te groeien en vallen om.
  heeft er iemand een slim alternatief idee voor het vroege bloembolleneffect in een schaduwtuintje?
  Woensdag 9 September 2015 om 16:55
 • Heidi Heidi Leuke narcisjes 'tête a tête' zijn sterk, niet zo hoog en bloeien uitbundig en onder alle omstandigheden in vrolijk geel. Breiden zich ook uit. Ook Iris reticulata staat hier in de volle schaduw. Is een klein maar mooi gekleurd Irisje. Zaterdag 12 September 2015 om 23:21
 • Ria S. Ria S. Ik woon hier nu 29 jaar, in de eerste jaren had ik veel plezier van mijn jaarlijksgeplante tulpen. De laatste 10 jaar komt er geen tulp meer op. Ik bemest mijn tuin jaarlijks met koemestkorrels en strooi compost. Wel heb ik veel slakken in de tuin. Die haal ik regelmatig weg. Hoe kan het dat de tulpen niet meer opkomen ? Vrijdag 30 Augustus 2019 om 08:41
 • Franca v. Franca v. “ Normale” tulpen bloeien vaak maar 1 jaar, met geluk het jaar daarop ook nog, maar dan heb je het wel gehad. Je moet ze na de bloei uit de grond halen en droog bewaren. Verwilderings tulpen kan je wel in de grond laten zitten, dat worden er elk jaar meer. Vrijdag 30 Augustus 2019 om 09:11
 • Cecile G. Cecile G. Tulpen hebben de rare gewoonte zich naar beneden te werken tot ze zo'n diepte bereiken dat ze niet meer boven kunnen komen. Daarom is het het beste om tulpenbollen in een plantmandje in de grond te zetten of onder de bollen een tegel, oude dakpan of leisteen te leggen. Wel zodanig diep dat de bollen op de juiste hoogte geplant worden en de steenplaat er ca 3 cm onder zit. Een plantmandje heeft gaatjes en daarin kunnen de bollen dus gelijk op de juiste hoogte worden gezet.
  Vrijdag 30 Augustus 2019 om 09:13
 • Co B. Co B. Ik ben geboren en getogen in de bollenstreek, en met mijn 15e begonnen met werken in de bollenschuren, dat deed ieder kind hier.....we zijn nu allemaal ziek...ik heb al 3 tumoren weg laten halen, en de altzheimer viert hier hoogtij, en er komen steeds meer afdelingen bij, we werden door het academisch ziekenhuis in leiden als gewaarschuwd, dat er in de bollenstreek, veel meer kanker voorkwam, dan in de rest van het land........Wat heeft dat met bollen te maken? alles! het wekelijks bespuiten van gif (doen ze s nachts ) is totaal onverantwoord. Zo melde het R.I.V.M. in het voorjaar van 2019, dat er in ieder huis bollengif is gemeten, en dat alle mensen bollengif in hun urine hebben, en baby's in de luiers.(er is gemeten in 11 dorpen in noord en zuid holland.) Er werd door minister schouten een vervolg onderzoek beloofd, maar de macht van monsanto/bayer is te groot, ook voor mevr. schouten, zembla heeft hier laatst een uitzending aan besteed. Mijn eigen fruit uit mijn tuintje zit ook onder het gif , ik moet alles wassen in de bi.corbonaat, hoezo onbespoten/ bollengif is niet voor consumptie bedoeld, maar word wel degelijk geconsumeerd! Inwoners van noordholland hebben nog niet zo lang geleden, zelf gemeten in de duinen van noordholland, er werd zelfs ddt aangetroffen, een middel wat in 1980 verboden is......helaas haalt de gecensureerde media zulke berichten snel van het net af!!!
  Lelies zijn het ergst van alle bloembollen, ruik er niet aan! Wij bollenstrekers, hebben zelf nooit geen bloembollen in de tuin of in huis, we weten wat we in huis halen!
  Dat het hier steeds vochtiger word, en meer schimmels krijgen, word er met steeds zwaarder geschud gespoten....mensen beseffen niet, dat wij bollenstrekers een veel hoger ziekte percentage hebben, vanwege dat gif, waarom denk je dat maarten van der weyden leukemie heeft gehad?, omdat hij als kind (in noordholland geboren) zwom in die gifslootjes tussen de bollenvelden! Het ergste vind ik nog, dat ze een wellness centrum in de duinen neer willen zetten......lekker gezond aan zee? met al dat waaiende bollengif......drift noemen ze dat, 1 bespuiting hangt na 7 dagen nog steeds in de lucht volgens het R.I.V.M., er word wekelijks gespoten......de goede bollen gaan naar het buitenland, de slechte kwaliteit, word hier verkocht in supermarkten, bij de action enz. enz.
  Vrijdag 25 September 2020 om 11:35
 • Willy B. Willy B. Er zijn elders toch ook bollenkwekers die zonder gif werken? Biologisch telende bollenboeren gebruiken volgens mij geen gif.
  Ja, de bollen zijn duurder, maar ik heb het er heel graag voor over.
  Vrijdag 23 Oktober 2020 om 12:17

Log in om een reactie te plaatsen