MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hosta's: 10 weetjes om te onthouden

199644 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Donderdag 17 Augustus 2023 Volg Eddy G.

De Hosta's die de afgelopen maanden de slakken hebben overleefd staan nu op hun mooiste in onze tuinen en kunnen ook al hier en daar in bloei staan. We geven je graag 10 belangrijke weetjes mee over de Hosta...

 1. BODEM: een neutrale, vochtige maar goed doorlatende grond. Teveel kalk in de bodem vermijden, dit kan chlorosevlekken op de bladeren veroorzaken. Hosta’s verkiezen een zure grond boven een kalkrijke grond. Geef ze in het najaar een mulchlaag van organisch materiaal.
 2. Het zijn vooral schaduwplanten maar er zijn ook soorten die het goed doen op een zonnige plaats. Hou er dan rekening mee dat ze voldoende vochtige grond hebben. Hou rekening met deze stelling: hoe geler het blad of hoe meer geel er in het blad zit, hoe meer zon ze kunnen verdragen.
 3. Plant je hosta’s onder bomen en struiken, hou er dan rekening mee dat deze ook vocht aan de bodem onttrekken.
 4. Vermijd een tochtige plaats. Veel wind kan de bladeren ook uitdrogen.
 5. VOEDING. Geef hosta’s tweemaal per jaar wat extra voeding: in het voorjaar en in de zomer. Ze gebruiken vooral veel stikstof, zeker de grootbladige soorten.
 6. PROBLEMEN. Hosta’s hebben weinig last van ziektes. taxuskever en vooral slakken zorgen voor de meeste problemen.
 7. VERMEERDEREN. De meest eenvoudige methode om hosta’s te vermeerderen is door ze te delen. De beste periode om te delen is het voorjaar, als de neuzen opkomen. Sommige kwekerijen geven echter de voorkeur aan vermeerdering in juli en augustus. De laatste jaren worden hosta’s wel vooral op grote schaal door de weefselkweekmethode vermeerderd. Men streeft hier vooral naar soorten met een dikker blad. Slakken zijn minder happig op de soorten met een dik blad.
 8. Hosta’s zijn perfect toe te passen in potten. In potten kun je ook de problemen met slakken onder controle houden.
 9. Het blad van veel hosta’s wordt heel vaak gebruikt bij het bloemschikken.
 10. Er zijn ook diverse soorten Hosta's met geurende bloemen.
   

archi verde.jpg

Foto: archi-verde.be

bressingham blue longfield gardens

Bressingham Blue in Longfield Gardens

hosta francis williams

Hosta: Frances Williams - Bron: Gardenbloggers

hostas

royal standard

Hosta 'Royal Standard' Bron: What grows there

hosta patriot

Hosta 'Patriot' in combinatie met varens.

1 reactie

 • André J. André J. aan alle hostavrienden en uiteraard Eddy Geers(bedankt voor de tips) als exbakker-banketbakker spaarde ik de eischalen in de bakkerij.goed uitwassen en laten drogen ,nadien verbrijzelen en strooien nog voor de neuzen van de hosta boven de grond uitstaken.op die manier weerde ik de slakken(prikte teveel in hun voetzooltjes) en kregen de hosta's nog een beetje natuurlijke kalk.kan natuurlijk overal in de tuin tegen de slakken gebruikt worden.vriendelijke groeten,andré en nu iedereen naar de bakker
  Vrijdag 16 Februari 2018 om 22:18

Log in om een reactie te plaatsen