MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hosta's met geurende bloemen

11649 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In Azië, en vooral in Japan, zijn hosta's al honderden jaren gewaardeerde tuinplanten. De laatste jaren hebben deze planten ook onze tuinen veroverd. Er werd dan ook volop geselecteerd en veel nieuwe cultivars ontwikkeld waarbij de nadruk vooral lag (en ligt) op afwijkende bladvormen en -kleuren. De groenjournalist Romke van de Kaa schreef daarover 'Misschien hangt die populariteit wel samen met het streven naar de onderhoudsloze tuin' Het is een hele opgave geworden om uit het grote gamma nog een selectie te maken.

Hosta's zijn vooral bladplanten en worden niet echt gekenmerkt door hun uitbundige bloei en bloemen. Daarom vonden we het een uitdaging om een selectie te maken van hosta's waarvan niet enkel het blad de moeite waard is, maar waarbij je ook nog kan genieten van geurende bloemen.

Selectie van hosta's met geurende bloemen:

  • Hosta 'Royal Standard'. De meest voorkomende en gekende. Een gewone groene Hosta maar met sterk geurende witte bloemen.
  • H. plantaginea & cultvars zoals 'Aphrodite': grote witte geurende bloemen. Nadeel is wel dat deze zeer laat bloeit. Soms zelfs zo laat dat de bloemknoppen niet meer openen.
  • H. 'Iron Gate Glamour': een bonte hosta met geurende lila bloemen.
  • H. 'Fragrant Blue' is een heel blauwe hosta met geurende lila bloemen.
  • H. 'Invincible': een hosta met glanzend groen blad en geurende lila bloemen.
  • De Hosta’s uit de H. 'Fragrant Bouquet'- reeks zijn de kleurrijkste uit het geurende assortiment en hebben allemaal licht lila bloemen. Enkele soorten: H. 'Fragrant Bouquet', H. 'Fragrant Dream', H. 'Guacomole', H. 'Stained Glass', H. 'Fried Green Tomatoes', H. 'Fried Bananas', H. 'Miss Saigon'.
  • Uit deze reeks werden ook twee Hosta's tetraploïde ontwikkeld waarbij de bladsubstantie kunstmatig dikker werd gemaakt zodat de Hosta's steviger zijn. De twee soorten zijn: H. 'Avocado'  (tetraploïde versie van H. 'Guacomole') H. 'Cathedral Windows' (tetraploïde versie van H. 'Stained Glass').

 

Bron: Dirk Dupré   www.hostadream.be

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen