MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hout in de tuin: terras, poolhouse, pergola, tuinscherm

1705 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hout in de tuin: terras, poolhouse, pergola, tuinscherm Luxe, comfort en natuurlijke materialen


Met de zomer in het vooruitzicht is het uitkijken naar de nieuwe tuintrends. Welke materialen zijn in, welke zijn out en vooral: welke verwachtingen heeft de tuineigenaar? Trendwatchers wijzen op de terugkeer van natuurlijke materialen. Maar dan wel met een vleugje luxe en comfort. Collstrop Garden, Belgisch fabrikant van tuinhout, is alvast goed voorbereid. De collectie 2008 laat tuinschermen, tuindecoratie, terrashout en een poolhouse zien, telkens vervaardigd van duurzame, stabiele houtsoorten. Tijd om buiten te leven! 

 

 

De tuin heeft een lange weg afgelegd. Wat in de jaren 70 weinig meer was dan een strook gras, evolueerde tot een volwaardige buitenkamer. Anno 2008 is de tuin een echt statement geworden, een plek die volop gericht is op lifestyle en buitenleven. 

Ten opzichte van vorig jaar valt een duidelijk streven naar meer harmonie op. Geen harde contrasten, maar grijstinten en monochrome schema’s. Ook het milieubesef is aanwezig. Op voorwaarde welteverstaan dat er nog altijd plaats is voor comfort. 

Ook opvallend: wellness en gezondheid winnen nog steeds aan belang. Vooral water speelt hier een cruciale rol. Een vijver, douche of zwembad mogen dus niet ontbreken. Maar let op, alles met mate en liefst zoveel mogelijk authentieke materialen. 


• Terrashout 

Gezellig dineren met vrienden, genieten van een glas wijn… Het terras geldt zowat als middelpunt van de tuin. Wie focust op milieu kiest uiteraard voor natuurlijke materialen. Fris en ongecompliceerd maar bovenal minder druk dan vorig jaar. 

Liefhebbers van traditionele sferen, kiezen deze zomer wit als basis en vullen aan met allerlei grijstinten. Padoek of ipé is wat dat betreft een absolute topper. Al leent tropisch hardhout zich ook voor moderne, geometrische lijnen die de tuin een geheel eigen karakter geven. 

Van nature duurzaam

Collstrop Garden gebruikt verschillende houtsoorten. Bij het tropisch hardhout onderscheiden we naast padoek en ipé ook itauba, cumaru en bilinga. De hoge natuurlijke duurzaamheid (klasse 1) maakt dat deze materialen minstens 25 jaar bestand zijn tegen schimmel en houtrot. 

Iets goedkoper dan tropisch hardhout is rode Noordse den. Deze houtsoort wordt onder hoge druk geïmpregneerd en behandeld met een waterafstotend additief. De open celstructuur maakt dat de bescherming, in tegenstelling tot witte Noordse den, diep in de kern doordringt. 

Terrassen van Collstrop Garden vereisen geen extra bescherming. Zeer handig zijn de diverse schaafprofielen: grof antislip, fijn antislip of vlak. Reinigen doe je met een mengeling van water, javel en zout. Zo voorkom je ook de vorming van mos en dus een glad geworden terras. 


• Pergola’s en priëlen 

 

Wie de tuin ziet als een plek om te relaxen, kan niet zonder prieel of pergola. Begroeid met klimop, wilde wingerd, bruidsluier of een rijkelijk bloeiende siererwt vormen deze constructies een gezellige rustplek en zorgen ze voor een natuurlijke zonwering. 

25 jaar garantie = 25 jaar rust

Alle priëlen en pergola’s zijn uitgevoerd in Noords grenenhout dat dankzij een vakkundige verduurzaming in optimale conditie blijft, zelfs in de meest extreme weersomstandigheden. Collstrop Garden biedt als enige fabrikant een garantie van 25 jaar tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën. Deze garantie is herkenbaar aan het ingebrande logo en het bijhorende schriftelijke garantiebewijs.  


• Tuinschermen 

Houten tuinschermen houden nieuwsgierige blikken weg maar hebben tegelijk ook een decoratieve functie. Je kunt er tuinkamers mee inrichten of een bloemenwand creëren in combinatie met weelderig begroeide klimplantroosters. 

Heel populair deze zomer zijn bloemen in één en dezelfde kleur, waarbij geel en paars, in combinatie met grijs of groen, de hoofdtoon voeren. Belangrijk is in elk geval dat klimplanten en klimplantroosters qua maasgrootte, afmetingen en latwerk bij elkaar passen. 

Elke tuin zijn scherm

De tuinschermen van Collstrop Garden zijn beschikbaar in diverse stijlen, van klassiek en elegant tot minimalistisch en zelfs oosters getint. Wat de materialen betreft is er keuze tussen verduurzaamd grenen ofwel padoek of itauba. Wie houdt van strakke lijnen zal zeker ook het model Breeze appreciëren, waar je voor de rasters aluminium of decoratief glas kunt kiezen.

 
Poolhouse, vlonders en bruggen 

Water brengt rust en staat voor natuurlijke zuiverheid. Met Poolhouse brengt Collstrop Garden een stijlvol en multifunctioneel bijgebouw, dat dienst doet als carport, tuinberging, overdekt terras en uiteraard ook als poolhouse of sauna. 

Romantici weten zeker ook de vlonders en bruggetjes te appreciëren. Een must in tuinen met uitgebreide waterpartijen. Samen met de weelderige beplanting in en rond de vijver, vormen zij een toonbeeld van luxe en traditie. Vlak of gebogen, met of zonder leuning. 

Ecologisch verantwoorde modules

Poolhouse is vervaardigd van Zweeds grenenhout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, waarin de bomen traag groeien en dichte jaarringen vormen. Het resultaat is een houtsoort gekenmerkt door een grote stevigheid en hoge stabiliteit. 

Poolhouse is een modulair systeem, samengesteld uit een aaneenschakeling van modules met of zonder afgeschuinde uitbouw. De modules worden verbonden door middel van palen die op minstens 3,16 m van elkaar staan en 1 m diep in de grond zitten. 

De afwerking bestaat uit een dakstructuur met een onderdak dat op sterke houten liggers rust. Wat de dakbedekking betreft, is er keuze uit riet, leien, ceder shingles of pannen. Een helling van 40° zorgt ervoor dat sneeuw en regenwater steeds veilig afgevoerd worden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen