MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Houten afrastering

4020 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wie bij afrastering niet verder geraakt dan de klassieke, kant-en-klare tuinschermen is dringend aan een update toe. Met hout geef je een hedendaagse invulling aan het begrip afrastering, ongeacht of het over een plattelandstuin,  stadstuin of (dak)terras gaat.  

Een houten afrastering heeft twee gezichten: functioneel en decoratief. Ze kan dienst doen als scheidingswand, omheining, beschutting om je uit de wind te zetten, bescherming tegen nieuwsgierige blikken, afscherming tegen geluid,  om een bouwvallige muur aan het zicht te onttrekken, om tuinkamers mee te creëren, als wand voor klimplanten, etc. In een afrastering kan je bijvoorbeeld ook verlichting integreren.

Omdat hout van nature over geluidopslorpende eigenschappen beschikt, zijn houten afrasteringen een goede keuze om geluid op afstand te houden. Hoe zwaarder de gekozen houtsoort, hoe sterker het geluid wordt gedempt. Houtsoorten als bijvoorbeeld afzelia, cumaru, ipé of jatoba zijn zwaar en leggen bijzonder veel gewicht in de schaal als het op geluiddemping aankomt. 

Is doe-het-zelven je tweede natuur, dan heeft de plaatsing van een houten afrastering voor jou ongetwijfeld geen geheimen. Niet gebeten door de doe-het-zelfmicrobe? In dat geval kan je een beroep doen op een vakman.


Onbekend onbemind

Hout is een natuurlijk materiaal. Er gelden nauwelijks beperkingen inzake gebruik zolang je maar één vaste regel respecteert: gebruik voor elke toepassing alleen die houtsoort waarvan de eigenschappen beantwoorden aan de vereisten voor die bepaalde toepassing. 

Een houten afrastering moet tegen een stoot kunnen, stevig staan, voldoende duurzaam zijn om weer en wind te trotseren, geen kik geven bij grote temperatuurschommelingen en voldoende stabiel zijn om wisselende vochtigheidsomstandigheden aan te kunnen. Een afrastering vervaardigd van een houtsoort die voldoet aan deze vereisten, blijft tientallen jaren lang in prima conditie.  

Voor de specifieke outdoortoepassing als afrastering geldt bovendien dat de houtsoort voor het bovengrondse gedeelte en voor de palen die geen rechtstreeks contact met de grond maken en bijvoorbeeld verankerd zijn op een betonnen sokkel, tot duurzaamheidklasse I, II of III moet behoren.

Wanneer de houten palen wél rechtstreeks contact met de grond maken, vormt aantasting door schimmels een risico. Belgian Woodforum beveelt in dit geval houtsoorten zoals angelim vermelho, azobé, bilinga, itauba, okan, robinia,   tatajuba en geacetyleerd hout aan, of grenen dat werd verduurzaamd volgens procédé A4.1. Plaats je een houten afrastering tegen een bestaande stenen muur, gebruik dan  een houtsoort uit duurzaamheidsklasse I,  II of III.

Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in 5 klassen. Klasse I staat voor zeer duurzaam hout. Niet duurzame houtsoorten behoren tot klasse V.

Heel wat tropische houtsoorten beschikken van nature over een hoge duurzaamheid. Naaldhout is van nature zacht(er) en weinig duurzaam. Door middel van  hittebehandeling, acetylering of  het verduurzamingsprocédé A3 (buitengebruik zonder grondcontact) of A4.1 (buitengebruik met grondcontact) is het mogelijk om de duurzaamheid van zachte(re) houtsoorten zodanig te verhogen dat ze wel in aanmerking komen voor een houten afrastering. Dat is bijvoorbeeld het geval voor grenen (IV –V).

Houtsoorten die je ongetwijfeld bekend in de oren klinken en van nature voldoende duurzaam zijn om als afrastering te worden gebruikt zijn Afrikaans padoek (klasse I), afrormosia (I-II), afzelia (I), Europees eikenhout (klasse II-III),ipé (klasse I), iroko (I-II),  itauba (I),  jatoba (II), spintvrij lorkenhout (klasse III), merbau (I-II), oregon (kernhout klasse III) en western red cedar (klasse II). 

Hou je van hout en nieuwe ideeën, dan loont het de moeite om verder te kijken dan de bekende klassiekers.  Minder of onbekende houtsoorten zoals arura vermelho (II-III), basralocus (klasse I), bossé clair (II), bubinga (II), cumaru (klasse I),faveira amargosa (klasse II-III),gonçalo alves (klasse I-II), jarah (klasse I), louro gamela (klasse II),makoré (klasse I), massaranduba (klasse I),moabi (klasse I), niové (I), purperhart (klasse II-III),sapupira (klasse II), tatajuba (klasse I-II) en tola (II-III) bezitten van nature eveneens een voldoende hoge duurzaamheid voor een afrastering.

Dat deze minder bekende houtsoorten schaarser en duurder zouden zijn dan hun bekende soortgenoten is een misvatting. Het tegendeel is waar. De opgesomde minder bekende houtsoorten zijn ruim voorradig in het bos en vlot verkrijgbaar op de Belgische markt - deels met PEFC- en/of FSC-label.  Mooi meegenomen is dat deze minder bekende houtsoorten vaak prijsgunstiger uitvallen dan hun bekende soortgenoten.   


Natuurlijk (en) uniek

Het unieke van elke houtsoort laat zich o.a. zien in de specifieke tekening en karakteristieke kleur. Pas gezaagd is de kleur van bepaalde houtsoorten op zijn minst opvallend te noemen. Zo is pas gezaagd padoek fel koraalrood en kleurt gonçalo alves hel oranjerood. 

Om de originele kleur van het hout te behouden, moet je de natuurlijke vergrijzing een stap voor zijn. Dat kan door het aanbrengen van een gepigmenteerd afwerkingsproduct (olie) dat de uv-straling tegenhoudt. Beken je liever kleur? Een houten afrastering laat zich gemakkelijk afwerken met een dekkende verf. Ben je de kleur na enkele jaren beu, dan volstaat het om de oude laag eraf te halen en een nieuwe kleurlaag aan te brengen.


Houtje bijdragen

Op ecologisch vlak geeft hout de andere materialen het nakijken. Hout is een oneindig hernieuwbare en ruim voorradige grondstof die daarenboven de  unieke eigenschap bezit om CO2 uit de lucht op te slaan en dit gedurende zijn volledige levensduur als houttoepassing vast te houden.

In een houten afrastering van 2,2 m hoog en 5 m lang zit ongeveer 0,231 m³  hout verwerkt, goed voor een opslag van 208 kg (0,208 ton) CO2 die gedurende de volledige, lange levensduur van de afrastering opgeslagen blijft.  Door een houten afrastering te plaatsen draag je dus rechtstreeks je ‘houtje’ bij tot de vermindering van de CO2-uitstoot.

Voor meer informatie over het gebruik van hout in de tuin kan je surfen naar www.hout.be, de website van Belgian Woodforum. Heb je nog vragen voor het nationale houtinformatiecentrum dan kan je die stellen via het contactformulier op de website of telefonisch via de houtinfolijn 02 219 28 32, elke werkdag van 10u tot 12u.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen