MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hoya carnosa - Wasbloem

9065 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

hoya carnosa

Naam: Hoya carnosa

Nederlandse naam : wasbloem

Familie: Asclepiadaceae

Standplaats: Geen volle zon maar wel veel licht Vermijd tocht. In de winter is een rustperiode nodig bij een temp van 10-12°C. Bij hogere temperaturen vormt de plant dunne stengels, die de algehele gesteldheid van de plant nadelig beïnvloeden. De ideale temperatuur is rond 20°C. Zorg voor een matige tot hoge luchtvochtigheid.

Water: Matig water geven tijdens de groeiperiode. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen. Voeg tijdens de groeiperiode wat plantenvoeding aan het water toe.

Algemeen: De plant komt oorspronkelijk uit China, Taiwan en Japan. De planten zijn te herkennen aan de peulvormige vruchten. In deze vruchten zitten zaden met een zijdeachtig pluis eraan. De plant heeft een stok of boog nodig om langs te groeien. Bind de uitlopers altijd dezelfde kant op, omdat de plant erg gevoelig is voor lichtinval. De bloemen groeien vaak aan de raamkant. De plant moet echter niet worden gedraaid, want dan vallen de bloemknoppen er af. Laat uitgebloeide bloemen zitten want hierop groeien vanzelf nieuwe bloemen.   Hoya is genoemd naar de heer Th. Hoy. Deze persoon was aan het einde van de 18e eeuw en begin 19e eeuw tuinman van Syon House (Isleworth, London) en een bekwaam kweker. Hoya ofwel wasbloem dankt zijn Nederlandse naam aan de wasachtige glans van de bloemen.

Tip: Regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 18-20°C. Gebruik gedistilleerd water of regenwater.

Het is aan te raden de plant niet meer te draaien wanneer de knoppen verschijnen.

Vermeerderen kan door het nemen van stengelstekken.

Bijsluiter voor kamerplanten

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen