Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hyacinthus multiflora

747 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

hyacinthus_multiflora.jpg

Naam: Hyacinthus multiflora

Nederlandse naam: Hyacint

Familie: Liliaceae

Standplaats: 

  • Lichte plaats, bij voorkeur in de vensterbank.
  • De temperatuur mag tussen de 0 en de 25 graden liggen. Hoe warmer het is des te sneller groeit en bloeit de plant.
  • Buiten blijven de potjes door de lagere temperatuur heel lang mooi. Een nachtvorst van –5 graden hoeft geen probleem te zijn.

Water:

  • Tot aan de bloei heeft de bol niet veel water nodig. De potgrond mag wel niet volledig uitdroegen.
  • Als de bloemnagels uit elkaar gaan staankan de bol wat meer water gebruiken. De bloemen gaan anders minder lang mee.

Algemeen

Na het rooien van de hyacinten in juni/juli, worden ze in de schuur gedroogd en bewaard. In de bol is de bloem al bezig zich te ontwikkelen voor het volgende voorjaar. Als je de bol door de midden snijd kan je de bloem zien zitten. De aanleg van de bloem wordt versneld door bepaalde temperatuursbehandelingen in bewaarcellen.

Om een Multiflora hyacint te krijgen, snijd men deze bloem in aanleg eruit. In de bloem zitten de stamper en de meeldraden, die voor zaad zorgen, waaruit weer nieuwe bolletjes kunnen groeien. Als de bloem uit de bol verwijderd wordt, zal de bol op een andere manier proberen nakomelingen te maken. Nadat de bloem verwijderd is, gaan de bollen terug in de bewaarcel. Tussen de rokken van de bollen gaan zich kleine bolletjes vormen (nieuwe nakomelingen, omdat de bloem verwijderd is.) Als de bollen dan in november buiten op het veld geplant worden, kan je aan de buitenkant van de bol nog niets zien, maar tussen de rokken zitten allemaal kleine bolletjes. De bollen moeten allemaal met de ‘neus’omhoog gezet worden, zodat het gewas uit de bol de snelste weg naar boven heeft, waardoor de bollen eerder en dus groter kunnen groeien. Na het planten wordt er een dikke laag stro over het land aangebracht, zodat de bollen worden beschermd tegen de vorst. Half februari wordt het stro er weer afgehaald, omdat de eerste blaadjes dan boven de grond komen.

Naarmate het seizoen vordert, zuigen de kleine bolletjes de moederbol leeg om zelf te kunnen groeien. Al deze kleine bolletjes vormen dan te samen een Multiflorabol. De bollen worden in juni/juli gerooid. Dit moet allemaal heel voorzichtig gebeuren, omdat er anders bolletjes af kunnen breken. Na het drogen, worden de Multiflora’s in cellen bewaard, waar ze een warmte behandeling krijgen. Dan kunnen eind augustus  de eerste Multiflorabollen op de pot geplant worden. Deze gaan dan de koelcel in, waar de winter nagebootst wordt. De bollen zullen dan eerder gaan ontwikkelen om te gaan bloeien. Na 10 tot 12 weken worden de potjes uit de koelcel de kas ingereden. In de kas krijgen de potjes weer warmte waardoor het produkt sneller groeit en door het licht mooi groen wordt. Na 3 tot 4 dagen in de kas, zijn de potjes klaar om afgeleverd te worden. De potjes worden in trays overgezet en voorzien van een steeketiket. Dan zet men alles op veilingkarren, zodat de transporteur de potten naar de klanten op bloemenveiling Aalsmeer, Vleuten en Flora Holland kan brengen. Vandaaruit worden de potten over heel Europa verdeeld  en komen zo bij de consument thuis. Al met al neemt het hele proces, van het maken van de Multiflora tot het afleveren aan de veiling, anderhalf jaar in beslag. Vergeleken met een gewone Hyacint duurt het een jaar langer om de Multiflora af te leveren.

Bron: multiflora.nlReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen