MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hydrocultuur

2094 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hydrocultuur is een methode of techniek om planten te laten groeien zonder grond. Een hydrocontainer of -bak bestaat uit twee delen: de buitenste pot die met water en voedingsstoffen is gevuld en een kweekpot die van spleten, openingen is voorzien. Hierin groeit de plant vastgehouden door de kleikorrels. In het water moeten alle voedingsstoffen aanwezig zijn die normaal in een substraat of in grond aanwezig zouden zijn. Verder is in dit systeem ook een waterniveaumeter voorzien. Deze is heel belangrijk want hij geeft aan wanneer de plant water nodig heeft.

Hoe water geven?

Je giet gewoon het water over de korrels. Na korte tijd zal het peilstaafje van de watermeter in beweging komen. Geef nooit meer water dan het maximumpeil dat wordt aangegeven. Geef enkel water wanneer de watermeter het minimumpeil aangeeft. Zelfs dan kun je eigenlijk nog een paar dagen (voor planten op een lichte plaats) tot een week (op een donkere plaats) wachten vooraleer te gieten.

Om de 2 à 3 maanden voeg je vloeibare voeding toe aan het gietwater. Niet alle planten zijn geschikt voor hydrocultuur. Toch zijn er verrassend veel planten die wel in aanmerking komen voor deze cultuur. Aechmea, Aglaonema, Anthurium, Asparagus, Aspidistra, Beaucarnea, Begonia rex, Cissus, Clivia, Codiaeum, Dieffenbachia, Dracaena, Ficus, Gynura, Hedera, Hoya, Maranta, Monstera, Nephrolepis, Philodendron, Sansevieria, Schefflera, Spathiphyllum, Stephanotis, Tradescantia, Vriesea, Yucca

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen