MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hyssop

1293 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hyssop

Algemeen Dit uit Azië herkomstige oude strooi- en geneeskruid, met zijn pi­kante, wat peperige smaak, werd door de monniken over de Al­pen naar West-Europa gebracht. Reeds in oude boeken vinden we heel wat verhalen over dit heilbrengend kruid en ook nu nog wordt het veelvuldig gebruikt in de farmacie en in de balsemin­dustrie.

Hysop is een van de bekendste kruiden uit de bijbel. Men ge­bruikte het als strooikruid op zandvloeren, omdat het zo geurt als het vertrapt wordt. Voor de joden was dit kruid ook een symbool van vergeving, dat daarom bij veel rituele handelingen, onder meer bij het sprenkelen van het offerbloed, gebruikt werd. Het kruid werkt ook verfrissend in de mond. Vandaar dat men het aan Jezus, op Golgotha, in een spons op een lans geprikt aanbood. Hysop zou ook goed zijn voor een frisse kleur. Onze overgrootmoeders kook­ten het kruid mee in aardappelsoep als middel tegen allerlei win­terkwalen. Het bijgeloof beweert dat je een hysopplant niet mag kopen voor jezelf; zo’n plant moet je krijgen. Winiefred weet raad Dorst verdrijf je door op hysopblaadjes te knabbelen. Gezondheid Hysop versterkt hart en maag, is goed voor de zenuwen en helpt slijmen oplossen. Het wordt als mondspoelmiddel en gorgeldrank gebruikt. Met vijgen gekookt zou het een probaat middel zijn te­gen kiespijn. Het is ook werkzaam tegen diarree en geneest ast­ma. Tuin Dit uit Zuid-Europa, Azië en Perzië herkomstige winterharde hees­terachtige, 40 tot 60 cm hoge kruid wordt in de lente gezaaid. De eenvoudig te telen plant (ook in heggen) gedijt het best op een zonnige plek in lichte grond. Naargelang van de soort krijgt hysop blauwe (cyaneus), rose (ruber) of witte (al bus) bloemen. De zeer mooie, aangenaam ruikende plant bloeit van juli tot oktober. Ze is een lievelingsplant voor de bijen. Men kan de versge­plukte blaadjes onmiddellijk gebruiken. Om de plant verder te te­len splitst men ze in de herfst. Hysop is ook zeer gewaardeerd als sierplant. Keuken Hysop is een smaakbrengend toekruid bij vlees, vis, bonen, sla, zachte kaas en in soep of witte saus. Het wordt vaak gebruikt in likeur, b.v. in Grand Marnier, noten- en perzikenlikeur. Het smaakt ook lekker in gekoelde drank, onder meer fruitsap. Hysop komt het best tot zijn recht in cocktails en in gebak, b.v. in fruittaarten of aman­delgebak. Het is ook lekker in vruchtensaus of bij veenbessen. Hysop vormt een goede combinatie met perziken en abrikozen. Recepten *Abrikozencompote met hysop Ingrediënten: 500 g abrikozen, 2 dl witte wijn + 1 el hysoplikeur, 6 el suiker, 6 el gesnipperde hysop.

Bereiding: Breng de abrikozen in de wijn met de suiker al roerend aan de kook. Meng de hysop en de likeur erdoorheen. Erg lekker bij koud of lauw gehakt.

*Aardappelsoep met hysop Ingrediënten: 1 dikke plak spek, 1 kg aardappelen, 1 l water + 1/2 l melk, 1 dl kippenfonds, 1 snuifje zout + 4 peperbolletjes, 3 grote uien, 2 el hysopblaadjes, een restje oude kaas in blokjes.

Bereiding: Bak het spek met de gesnipperde uien. Snijd de aardappelen in stuk­jes en doe die bij het spek. Voeg er dan melk, water, fonds, peper en zout en een theelepel hysopblaad­jes aan toe. Laat drie kwartier sud­deren. Stamp alles met een ouder­wetse stamper. Dien goed warm op met de restjes oude kaas en wat hysopblaadjes. Als de soep te dik is, kan men er wat melk bijdoen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen