Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Hyssopus officinalis - Hysop - Hyssop

 

hyssop4.jpg

Naam

 Hyssopus officinalis

Nederlandse naam

 Hyssop, Hysop

Familie

 Lamiaceae

Herkomst

 Zuid-Europa, Nabije Oosten en Zuid-Rusland

Zaaien/ vermeerderen

 In het voorjaar onder glas zaaien.  Neem in het begin van de zomer stekken van niet  bloeiende scheuten. Planten in het voorjaar scheuren.

Hoogte

 80 cm

Bloeitijd

 juli- september.  Kleine paarsblauwe bloemen in halve kransen die naar  één kant gericht zijn.  Licht geurend.

Algemene kenmerken

 Winterharde, semi-groenblijvende vaste plant of kleine  heester met lancetvormige blaadjes en paarsblauwe  bloemen.  Er is ook een witte (H.offic. 'Alba') en een roze  (H.offic. 'Rosea') variant.  De plant is goed aangepast aan ons klimaat en verliest  enkel bij strenge, koude winters zijn blad.  De bloemen en bladeren hebben een lichte aromatische  geur.  Het is een prima bijen- en vlinderplant en kan in de  siertuin ook aan de rand van borders worden toegepast.  Mooi in combinatie met andere kruiden zoals Lavendel,  Tijm, Rozemarijn.    In het voorjaar kan je de plant best flink terugsnoeien.  Ook na de bloei mag je de plant al inkorten om de  vorm te behouden.  Oogsten gebeurt door de bloemen net vóór de bloei af  te knippen en op een droge luchtige plaats te drogen  hangen.

 Hysop verdient eigenlijk meer aandacht als tuinplant.  In vergelijking met Lavendel, Tijm, Salie, Rozemarijn  kan je hem eigenlijk wel het kneusje onder de kruiden  noemen.  Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat  de stengels minder stevig zijn en kunnen open vallen,  maar dat kan je eenvoudig verhelpen door hem te laten  omringen door andere planten waartegen hij kan  aanleunen.  Voor de rest is het een makkelijke plant met mooie  blauwe, geurende bloemen die ook in de meeste winters  groen blijft.

 GOED OM WETEN:  -de naam hyssop komt van het Hebreeuwe 'ezob' wat  'een goede geur' betekent.   

Standplaats/ habitat

 Zonnig. Goed doorlatende grond. Voorkeur voor  alkalische grond.  Kan ook in potten worden toegepast.  In het wild groeit Hysop op droge, warme hellingen en  oude muren.  Goed in combinatie met kolen (lokt het koolwitje weg),  druiven (de bloemen trekken insecten aan die voor de  bestuiving zorgen), koolrabi

Keuken

 Stelen, bloemen en blaadjes kunnen worden gebruikt.  In soepen, ovenschotels, bij salades en peulvruchten-  gerechten en kruidenboter.  Past goed bij ragouts van vlees, vis en gevogelte.  Best vers gebruiken. Gedroogde blaadjes hebben  minder aroma. De blaadjes kunnen wel ingevroren  worden.  De bladeren hebben de meest kruidige smaak vlak voor  en bij het begin van de bloei.  Jonge bladeren laten trekken en gebruiken bij vette  vissoorten als smaakmaker.  Kan ook verwerkt worden in likeuren zoals Chartreuse.  

Gebruik

 Een aftreksel van het blad wordt gebruikt voor  behandeling van acne.  Voor een vochtinbrengend masker legt u een handvol  fijngestampte blaadjes en bloemen in olijfolie; laat dit  een week trekken op een warme plaats, zeef het  mengsel.  Kan ook lage bloeddruk stabiliseren en helpt bij  duizeligheid.

 De etherische olie die wordt gewonnen uit de bloemen  en blaadjes heeft een kruidachtige geur die te  vergelijken is met kamfer.  De olie wordt in de cosmetica- en parfumindustrie  verwerkt.

 -In de moestuin is het een goede buur van kolen.  Hij lokt namelijk het koolwitje weg van de koolplanten.  -Naast druivelaars geplant zou hyssop de opbrengst  vermeerderen.

  hyssop1.jpgReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen