MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Hyssopus officinalis - Hysop - Hyssop

22417 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

hyssop4.jpg

Naam

 Hyssopus officinalis

Nederlandse naam

 Hyssop, Hysop

Familie

 Lamiaceae

Herkomst

 Zuid-Europa, Nabije Oosten en Zuid-Rusland

Zaaien/ vermeerderen

 In het voorjaar onder glas zaaien.  Neem in het begin van de zomer stekken van niet  bloeiende scheuten. Planten in het voorjaar scheuren.

Hoogte

 80 cm

Bloeitijd

 juli- september.  Kleine paarsblauwe bloemen in halve kransen die naar  één kant gericht zijn.  Licht geurend.

Algemene kenmerken

 Winterharde, semi-groenblijvende vaste plant of kleine  heester met lancetvormige blaadjes en paarsblauwe  bloemen. Er is ook een witte (H.offic. 'Alba') en een roze (H.offic. 'Rosea') variant.  De plant is goed aangepast aan ons klimaat en verliest  enkel bij strenge, koude winters zijn blad. De bloemen en bladeren hebben een lichte aromatische geur.  Het is een prima bijen- en vlinderplant en kan in de  siertuin ook aan de rand van borders worden toegepast. Mooi in combinatie met andere kruiden zoals Lavendel, Tijm, Rozemarijn.  In het voorjaar kan je de plant best flink terugsnoeien. Ook na de bloei mag je de plant al inkorten om de vorm te behouden. Oogsten gebeurt door de bloemen net vóór de bloei af te knippen en op een droge luchtige plaats te drogen  hangen.

Hysop verdient eigenlijk meer aandacht als tuinplant. In vergelijking met Lavendel, Tijm, Salie, Rozemarijn  kan je hem eigenlijk wel het kneusje onder de kruiden noemen.  Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de stengels minder stevig zijn en kunnen open vallen, maar dat kan je eenvoudig verhelpen door hem te laten omringen door andere planten waartegen hij kan aanleunen. Voor de rest is het een makkelijke plant met mooie blauwe, geurende bloemen die ook in de meeste winters  groen blijft.

 GOED OM WETEN:  

  • de naam hyssop komt van het Hebreeuwe 'ezob' wat 'een goede geur' betekent.
  • In de moestuin is het een goede buur van kolen. Hij lokt namelijk het koolwitje weg van de koolplanten.
  • Naast druivelaars geplant zou hyssop de opbrengst vermeerderen.
     

Standplaats/ habitat

 Zonnig. Goed doorlatende grond. Voorkeur voor alkalische grond. Kan ook in potten worden toegepast. In het wild groeit Hysop op droge, warme hellingen en oude muren. Goed in combinatie met kolen (lokt het koolwitje weg), druiven (de bloemen trekken insecten aan die voor de bestuiving zorgen), koolrabi

Keuken

 Stelen, bloemen en blaadjes kunnen worden gebruikt. In soepen, ovenschotels, bij salades en peulvruchten-gerechten en kruidenboter.  Past goed bij ragouts van vlees, vis en gevogelte. Best vers gebruiken. Gedroogde blaadjes hebben minder aroma. De blaadjes kunnen wel ingevroren worden. De bladeren hebben de meest kruidige smaak vlak voor en bij het begin van de bloei. Jonge bladeren laten trekken en gebruiken bij vette vissoorten als smaakmaker. Kan ook verwerkt worden in likeuren zoals Chartreuse.  

Gebruik

 Een aftreksel van het blad wordt gebruikt voor behandeling van acne. Voor een vochtinbrengend masker legt u een handvol fijngestampte blaadjes en bloemen in olijfolie; laat dit een week trekken op een warme plaats, zeef het mengsel. Kan ook lage bloeddruk stabiliseren en helpt bij duizeligheid.

 De etherische olie die wordt gewonnen uit de bloemen en blaadjes heeft een kruidachtige geur die te vergelijken is met kamfer. De olie wordt in de cosmetica- en parfumindustrie  verwerkt.

 

 

 

  hyssop1.jpg

   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen