MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ijzervreters maken vervuilde grond schoon.

1305 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Sommige planten lusten graag metalen. Die ijzervreters kunnen worden ingezet om met metalen vervuilde grond schoon te maken. Dit idee staat bekend als fytoremediatie

Er zijn verschillende groene schoonmakers. Mosterdplanten halen nikkel, cadmium, chroom en seleen uit de grond. Schildzaadsoorten eten nikkel en zinkboerenkers snoept graag - hoe kan het anders - zink. De veelbelovende ecologische techniek komt echter niet van de grond. Reden is de metaalminnende planten klein zijn en tergend langzaam groeien. Bodemreiniging met planten duurt daarom veel te lang.

Om dat te veranderen proberen onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam de gewenste eigenschappen over te zetten in grote, snelle groeiers. Het liefst commerciële landbouwgewassen waar boeren aan kunnen verdienen. De VU heeft inmiddels genen gevonden voor metaalopslag in zinkboerenkers, steenzaad en berkheya (een heester). Die worden nu overgezet naar andere kruisbloemigen, zoals koolzaad. 'Koolzaad haalt van nature ook zink en cadmium uit de grond, maar slaat dat voornamelijk op in de wortel. Na de oogst blijft de wortel in de grond en blijft het probleem onopgelost. Daarom wordt gezocht naar varianten die de metalen opslaan in de stengel en de brede bladeren', zegt onderzoekster Veerle Grispen.

In de kas zijn 77 varianten gescreend. Hieruit zijn de beste 18 uitgekozen om in het veld te testen. Ze zijn uitgezaaid in de Brabantse kempen (Balen) en op een bedrijfsterrein van een zinkfabriek in Budel. De opnamecapaciteit in de bladeren was gemiddeld 6,6 milligram cadmium per kilogram droge stof en 850 microgram zink per kilogram droge stof. Een plant die veel cadmium opnam, deed dat ook voor zink. Maar de gevonden waarden zijn nog maar een fractie van waar bijvoorbeeld zinkboerenkers toe in staat is. 'Kruising van zinkboerenkers en koolzaad is teleurstellend. Genetische modificatie is de enige optie', zegt Grispen.

Voor haar promotieonderzoek probeert ze nu verschillende genen in te bouwen in koolzaad. 'Voornaamste doel is de plant aan te zetten metalen vast te houden in de stengel en in de brede bladeren, in plaats van in de wortels. Het zaad kan worden gebruikt voor biodiesel en de rest kan worden verbrand. Na opschoning van de overgebleven as kan het opgevangen nikkel, zink en cadmium dienen als grondstof voor de chemische industrie'

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam/ Eos

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen