MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Impatiens

3254 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

impatiens b.jpg

Naam

 Impatiens

Nederlandse naam

 Vlijtig Liesje, Balsemien

Familie

 Balsaminaceae

Herkomst

 Tropen en subtropen van Azië en Afrika

Standplaats

 Verdraagt schaduw.  Een lichte niet al te zonnige plaats.  Tocht vermijden.  Voorkeur voor vochtige maar goed doorlatende grond.  Niet winterharde éénjarige.  Als de plant in de zon wordt geplaatst moet je ervoor   zorgen dat ze voldoende vochtig gehouden wordt.

Bloei

 Rijkbloeiende plant. Felgekleurde bloemen in allerlei  kleurschakeringen; van wit, lichtroze tot oranje, paars,  zelfs gele bloemen. Ook dubbele bloemen.  Bloeit van april tot september

Algemene kenmerken

 Een populaire zomerbloeier.  Ideaal voor gebruik in potten en bloembakken op het  terras, balkon, vensterbank.  Geschikt voor een terras op het noorden of een kleine  stadstuin met minder licht.  Ook voor gebruik in perken in de zomer, voor een plek in  de schaduw.  In het voorjaar kan de plant vermeerderd worden uit  zaad of door scheutstek.  Er is een grote keuze aan variëteiten met uiteenlopende  bladvormen en -kleuren.  Bepaalde soorten zjn ook zeer geschikt om te worden  toegepast in hangmanden.

Verzorging

 Laat de plant niet met zijn wortels in water staan, het  water moet steeds weg kunnen.  Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat.   Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel.  De bladeren verdampen veel vocht:op warme zonnige  dagen flink water geven. Op donkere, minder zonnige,  dagen hou je de plant best iets droger om te voorkomen  dat de bloemen gaan schimmelen.  Langdurig vocht op de bladeren en bloemen vermijden  om rotting te voorkomen.  Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.

Soorten

 I.balfouri- I.balsamina- I.capensis- I.glandulifera-   I.mirabilis- I.Nieuw-Guinea-hybriden- I.niamniamensis-   I.noli-tangere-I.pseudoviola- I.repens- I.sodenii-  I.usambarensis- I.walleriana

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen