MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Impatiens - Vlijtig Liesje

2645 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

impatiens

Naam

Impatiens

Nederlandse naam

Vlijtig Liesje, Balsemien

Familie

Balsaminaceae

Herkomst

Tropen en subtropen van Azië en Afrika

Standplaats

Verdraagt schaduw. Een lichte niet al te zonnige plaats. Tocht vermijden. Voorkeur voor vochtige maar goed doorlatende grond. Niet winterharde éénjarige. Als de plant in de zon wordt geplaatst moet je ervoor zorgen dat ze voldoende vochtig gehouden wordt.

Bloei

Rijkbloeiende plant. Felgekleurde bloemen in allerlei kleurschakeringen. Bloeit van april tot september

Algemene kenmerken

Een populaire en massaal toegepaste zomerbloeier. Ideaal voor gebruik in potten en bloembakken op het terras, balkon, vensterbank. Ook voor gebruik in perken in de zomer, voor een plek in de schaduw. In het voorjaar kan de plant vermeerderd worden uit zaad of door scheutstek. Er is een grote keuze aan variëteiten met uiteenlopende bladvormen en -kleuren. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen. Bepaalde soorten zjn ook zeer geschikt om te worden toegepast in hangmanden.

Verzorging

Laat de plant niet met zijn wortels in water staan, het water moet steeds weg kunnen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. De bladeren verdampen veel vocht:op warme zonnige dagen flink water geven. Op donkere, minder zonnige, dagen hou je de plant best iets droger om te voorkomen dat de bloemen gaan schimmelen. Langdurig vocht op de bladeren en bloemen vermijden om rotting te voorkomen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.

Soorten

I.balfouri- I.balsamina- I.capensis- I.glandulifera- I.mirabilis- I.Nieuw-Guinea-hybriden- I.niamniamensis- I.I.noli-tangere-I.pseudoviola- I.repens- I.sodenii- I.usambarensis- I.walleriana

77.png

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen