Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

In de tuin !

221 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kijk eens vanuit je raam naar je tuin. Zie hoe de herfst een schitterend kleurpallet tevoorschijn tovert. Met dit zachte najaarsweer gaan verschillende bloemen nog maar eens open… . Een zonnestraaltje meepikken kan ook nog tijdens deze korte dagen. Eigenlijk is het najaar de beste periode om te planten, hoewel de tendens om dit te doen bij de meeste mensen naar het voorjaar verschuift. Fout dus. Als wij in november een boom inkuilen zonder bladeren, heeft hij tegen februari al tot 10 cm nieuwe fijne haarwortels gemaakt, terwijl de boom zogenaamd in rust is.

Niets is minder waar : met de energie opgeslagen onder de vorm van suikerverbindingen zorgt de boom ervoor dat het wortelgestel klaar is om in de lente het ontluiken van zijn knoppen te ondersteunen ! Precies daarom is het van belang om voor of tijdens de winter te planten: de fijne haarwortels hebben dan nog de kans om zich dieper te nestelen waar de vorst geen vat meer op ze heeft en het water rondom de belangrijke wortelpunten vloeibaar blijft.

Daarom betekent planten in het najaar een jaar winst : in het voorjaar geplante bomen moeten dan nog beginnen met de aanmaak van nieuwe wortels, die bijlange nog niet klaar zijn om de verdamping van het ontluikende blad op te vangen. Daarom vordt ook aanbevolen om de plant bij het aanplanten wat in te snoeien, zeker in het voorjaar : je vermindert er de waterbehoefte van  de bomen mee. Naast het feit dat bomen goede airconditioners zijn (koelte in de zomer, cfr juli 2006) en zeer goede bodemdrainage leveren (98 % van het door de wortels opgenomen grondwater wordt verdampt, cfr augustus 2006) nemen ze veel CO2 uit de atmosfeer (één ton per persoon per jaar cfr minister Peeters) en leveren ze de ons en onze planeet zo broodnodige zuurstof. Bovendien beschermt een zorgvuldig geplaatste boom tegen zon, wind en weer en tegen de blik van nieuwsgierige gluurders!

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica)Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen