Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Innovatieve grastegel Herbafix

550 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Innovatieve grastegel kent internationaal succes


Steeds meer parkeerterreinen, brandweergangen en wegbermen worden aangelegd in grastegels, een uitvinding van graszodenspecialist Dirk Maris (42) uit Arendonk. De Arendonkse grastegel is een soort kunststofbak van een meter bij een meter, die is ingezaaid met een speciaal graszaadmengsel.

"Het gaat om een grasvariant die goed tegen droogte en betreding kan", zegt Dirk. "Ze zijn nagenoeg even sterk als klinkers: een zware vrachtwagen kan er makkelijk overheen rijden zonder sporen na te laten. Maar het grote voordeel is dat grastegels altijd mooi groen zien én het regenwater vlot doorlaten. Je moet er alleen af en toe met je grasmaaier over", aldus de innovatieve boer.

 herbafix.jpg
Graszodenservice nv is nog maar pas op de markt, maar slaat al meteen aan. Zelfs vanuit Spanje, Frankrijk en Duitsland kloppen ze ervoor aan in Arendonk. "De Kempense zandgrond is uitermate geschikt voor het kweken van graszoden. Nergens zijn de graswortels sterker dan hier in de Kempen". Ook Belgische topclubs, waaronder Racing Genk, SK Lierse en Sporting Charleroi, kochten hun grasmat in de Kempen bij Dirk Maris.

Wat in 1994 begon als een eenmanszaakje, is vandaag een succesvol exportbedrijf met zeven werknemers en een productieoppervlakte van wel 330 hectare. Voor de ontwikkeling van zijn grastegels won Dirk Maris zopas de innovatieprijs van Boerenbond, samen met negen andere Vlaamse land- en tuinbouwers.(MP)

Bron: Het Nieuwsblad WEBSITEReacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen