MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Iris - Overzicht

6406 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De Iris is genoemd naar de Griekse godin van de regenboog en geliefd om zijn karakteristieke bloemen. Iris behoort tot een zeer uitgebreid geslacht van planten met prachtige bloemen. Van deze schitterende plant is een overvloed van soorten en cultuurvariëteiten in vele kleuren beschikbaar. Elke bloem heeft 6 kroonbladen: de 3 buitenste kroonbladen buigen vanuit het hart naar buiten en ertussen staan de binnenste 3 kroonbladen. 

Iris_pumila_Blue_Denim_1.jpg

iris_sibirica.jpg

Er zijn talloze hybriden. Men onderscheidt 2 hoofdgroepen: bolirissen en wortelstokirissen.

 • de wortelstokirissen hebben zwaardvormige bladeren  en worden onderverdeeld in 3 groepen: -Baardirissen: deze hebben een toef haar (= de baard) op de hangende kroonbladen. -Baardloze irissen: de beharing ontbreekt. -Kamirissen of Evansia: de baard is vervangen door een opstaande kam.
 • de bolirissen heeft smalle bloemblaadjes en wordt zeer veel toegepast als snijbloem.
   

Bloem

De bloemen van de iris zijn ware kunststukken van botanische architectuur. Ze houden het midden tussen een lelie en een orchidee. Bij het opengaan van de bloemknop buigen eerst de drie buitenste kelkbladen om naar beneden. De binnenste drie kroonbladen buigen juist naar boven en neigen naar elkaar. Sommige soorten, zoals Iris germanica, dragen op de onderste kelkbladeren draden, ook wel baard genoemd. Voor de insecten die op de bloem afkomen, zoals bijen en hommels, functioneert de baard als een soort landingsbaan, die houvast geeft en als een richtingaanwijzer dient naar de diep in de bloem gelegen voedselrijke honingklieren.

Oorsprong

De verschillende soorten irissen komen algemeen voor in de noordelijke gematigde klimaatzone. Irissen worden al lang door de mens gebruikt. In de Egyptische piramiden zijn afbeeldingen van irissen te vinden die stammen uit 1500 voor Christus.

Assortiment

 • Iris germanica (Baardiris) De irissen van de germanica groep zijn bebaarde wortelstokirissen. Ze hebben grote bloemen die, met uitzondering van de kleur rood, in alle kleuren voorkomen. De bloeistengels van Iris germanica variëren in hoogte van 60 cm tot aan 120 cm. De zeer rijke bloei vanaf het tweede jaar vindt plaats in mei/juni. Hij vormt kruipende rizomen. Voorkeur voor volle zon. De planten zullen minder bloei geven op een plek met weinig zonlicht!
 • Iris pumila (Dwerglis) Is een kleine baardiris. Hij wordt zo’n 40 - 50 cm hoog. De bladeren zijn smal opgaand en aanliggend aan de stengel. De bloei is in april - mei. De bloemen worden tot 8 cm groot en zijn er in de kleuren diepblauw, wit en geel. Voorkeur voor zon en goed doorlatende, iets alkalische grond.
 • Iris sibirica (Siberische lis) Een baardloze iris. Diverse hybriden werden ontwikkeld. Hij vormt steil opgaande tot 1,2 m hoge pollen van slanke, heldergroene bladeren. Geeft de voorkeur aan zon tot lichte schaduw en matig vochtige, rijke grond die eerder zuur mag zijn.
 • Iris ensata (Japanse lis) Deze baardloze soort uit Japan wordt 1m hoog. Hij bloeit met paarse bloemen met een gele vlek op de hangende kroonbladen. De bloemen zijn groter dan die van Iris sibirica. De wat rondere bloemblaadjes staan vlak ingeplant waardoor de bloem wat vlakker is. De bladeren zijn voorzien van een opvallende hoofdnerf. Geeft de voorkeur aan halfschaduw (vooral in warme gebieden) en rijke, zurige grond die voldoende vochtig is. Ze groeien zelfs in ondiep water (in de zomer) mits ze in de winterperiode niet onderwater staan.
 • Iris pseudacorus (Gele lis) De gele lis (Iris pseudacorus) met haar prachtige mooie gele bloemen staat graag met haar voeten in het water en is dus echt een iris voor aan de waterkant. De bladeren van de gele lis zijn lang en smal met een iets opgaande middennerf en blijven het gehele jaar groen. De bloemen zijn van mei tot juni te zien. Na de bloei zitten de zaden als een rolletje munten opgestapeld in driekantige zaaddozen die blijven drijven.
   

Toepassingen

Bij een goede afstemming van het sortiment kan de iris-tuin wel twee tot drie maanden in bloei staan. Irissen kunnen ook goed in een of meer grote groepen bijeen worden geplant. Een fraaie combinatie krijgt u als de irissen uit de germanica of pumila groep tussen bijvoorbeeld lavendel (Lavandula) of heiligenbloem (Santolina) neerzet. Iris pumila kan ook goed worden toegepast in een rotstuin. Iris sibirica kan zowel langs oevers, in de border of zelfs in kuipen worden geplant. Geschikte combinaties in de border zijn witte margrieten, kattestaart, Hosta’s of Bergenia’s.

 

Bron: PPH  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen