MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Januari - Coniferen anders

1152 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als u nu lekker buiten loopt in de frisse winterlucht, vallen vooral de coniferen op. Ze vullen hun omgeving met de groene kleur van leven. Kneus wat loof van een schubconifeer tussen uw vingers en u ruikt de kruidige zomer, vakantie, plezierige herinneringen. Het is een geur vol belofte en kracht. De oudste, nu levende wezens op aarde zijn coniferen (bijna 5000 jaar!) en ze waren er al lang voor wij er waren. Hun naalden of schubben zitten soms ingesloten in stukken barnsteen, dat in feite versteende hars van coniferen is.

 Cryptomeria japonica Cristata

Behalve bijzondere kleuren bieden coniferen ook aparte vormen (Cryptomeria japonica ‘Cristata’).

 

Ook in de tuin

Ook in de tuin zorgen coniferen voor rust en continuïteit. Als achtergrond of opvallend element, want coniferen zijn enorm vormenrijk: er zijn ook bodembedekkers, treurvormen, soorten die met hun takken naar de hemel reiken en opvallende pagodevormen, lieflijke bollen en woest ragende takkendragers. En dan die kleuren. Echt niet alleen groen. Ook geel, blauw, grijs, hier en daar zelfs iets roods of witte vlekjes. Soms puur paarse kegels, blauwe of rode vruchten en gele tot felrode manlijke bloemen die hele wolken stuifmeel verspreiden (jazeker, coniferen kunnen ook bloeien!). Coniferen saai? Helemaal niet 

Heel leuke coniferen

Weet u dat sommige coniferen met de seizoenen van kleur veranderen? Niet zo spectaculair als bij de bladverliezers. De lariks (Larix) is ook een conifeer én een bladverliezer; lariksnaalden kleuren prachtig geel voor ze afvallen. Heel opvallend is dat bij de Japanse cipres (Cryptomeria). Vooral bij de struikvorm  (Cryptomeria japonica ‘Winter Bronze’), die in het najaar van groen intens brons kleurt en in het voorjaar weer groen wordt. Ook uit Japan komt de parasolden (Sciadopitys verticillata). Voor de IJstijden kwam deze soort ook in Europa voor. Ze worden hier nu alweer zo’n 150 jaar geteeld. Bij deze plant staan de lange naalden als de spaken van een parasol aan de einden van de twijgen. Heel opvallend! Nog zo’n bijzonderheid is de slangenden (Araucaria araucana) die de Engelsen Monkey Puzzle noemen. Het is een van de weinige coniferensoorten van het zuidelijk halfrond. De merkwaardige takken, waar de bladeren dakpansgewijs (naar boven gericht) tegenaan liggen, staan in kransen aan de stam en wijzen vertwijfeld omhoog. Dit is een soort die sterk opvalt en ruimte vraagt, hoewel hij langzaam groeit. Ga eens kijken in het tuincentrum. Er zijn nog veel meer erg mooie soorten. 

Goed toepassen

Coniferen zijn basiselementen in een tuin. Ze dragen als het ware de andere beplanting. Daarom zijn ze vaak ideaal als rustig gekleurde achtergrond. Maar u heeft het al begrepen: u kunt sommige coniferen ook als blikvanger toepassen. Laat u bij aanschaf goed adviseren over hun groeisnelheid. De meeste groeien langzaam en blijven heel lang klein. Ze zijn er zelfs voor potten en plantenbakken op balkon en terras. Coniferen stellen weinig eisen, maar zet ze nooit in de drup of op de tocht. En verwijder de pot of kluitlap als u ze plant.

Tuintips voor januari

Lekker niets doen. Alleen genieten, bijvoorbeeld van de vogels in uw tuin. Geef ze voer, ook stukjes fruit voor de vitaminen. Tuinplannetjes maken voor over een paar maanden. Het is zó weer lente!. Uw kuipplanten in de winteropslag controleren. Daar bij mooi weer even ventileren en misschien een beetje water geven. Is uw tuingereedschap alweer gebruiksklaar? Moet er nog iets worden geslepen, hersteld, nieuw aangeschaft? Druif en kiwi kunt u nu snoeien. Loop niet over bevroren gras. 

Bron : PPH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen