MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Januari - Howea

356 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Hallo Howea! Vroeg of laat komt iedereen een Howea tegen: deze palm is de meest populaire kamerplant ter wereld. Toch is elk exemplaar uniek doordat zij stamt uit één paradijselijke plek in de Stille Zuidzee.

Urban jungle

Decoratief, elegant en zowel zomer als winter heerlijk groen in huis: niet voor niets is Howea wereldwijd favoriet om een indoor junglegevoel te creëren. Deze koene kamerplant heeft een vriendelijke uitstraling die elk vertrek tot leven brengt. Prettig aan deze groene vriend is dat Howea niet veeleisend is. In het wild groeit de plant op een plek die wordt geteisterd door zilte stormen, tropische regenbuien en schrijnende droogte. Alsof dat al geen aanslag is, overleeft Howea ook nog eens in de schaduw van grotere bomen. Geen wonder dus, dat een plant met zoveel survival instinct redelijk bestand is tegen weinig licht, centrale verwarming en bezitters met niet al te groene vingers.

Authentiek type

Op ongeveer 500 km uit de oostkust van Australië ligt Lord Howe Island aan wie de Howea, ook bekend als Kentiapalm, haar naam dankt. De locatie is bescheiden: elf kilometer lang, krap zes kilometer breed, maar dit vlekje in de oceaan is wel de exclusieve habitat van deze paradijselijke palm. De plant tiert daar welig, maar vertikt het om elders ter wereld in het wild te groeien. Elke huiskamervariant is dan ook een authentieke beauty uit de Stille Zuidzee. Meestal betreft het enkele zaailingen in een pot, die hun lange bladeren vervlechten tot een sierlijke bos bladveren, die samen een heerlijke binnenboom vormen. Omdat Howea vooral in de hoogte groeit, is het een ideale plant voor wie niet heel veel ruimte heeft.

Happy Housemate

Locatie Lichte plek, uit de volle zon
Temperatuur 16 tot 25 º C
Verzorging Geregeld besproeien, wekelijks even dompelen in handwarm water en laten uitlekken: Howea houdt niet van een voetbad.
Nog even dit Verdroogde punten wijzen op te weinig water, bruine punten op teveel aanraking: de Kentiapalm komt het best tot haar recht met een beetje ruimte om zich heen.

 

Nice to know

Als soort is Howea is ongeveer 2 miljoen jaar oud. Aangezien Lord Howe Island over 200.000 jaar vermoedelijk niet meer zal bestaan, zal tegen die tijd de plant alleen nog in kweekvorm voorkomen.

Howea is populair geworden onder koningin Victoria. De palm was het icoon van deze innovatieve, opwindende tijd (1837-1901), waarin alles mogelijk leek dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen