MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Januari - Yucca

1209 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.


Het verhaal van de Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de Yucca voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.


Productie van de Yucca

De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht.


Waar moet u op letten bij de aankoop van Yucca?

  • Afmeting. Let er vooral op dat de potmaat goed is in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot, de vorm van de stam, de hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de plant.
  • Verschijningsvormen. Yucca komt voor in veel verschillende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in een pot), vertakt (twee of meer zijtakken op hoofdstam), met onderbeplanting, stump of mummies.
  • Beworteling. Vooral bij stamproducten als Yucca is het belangrijk te letten op een goede beworteling.
  • Bladpunten. Er mogen geen bladpunten (beschadigingen door stoten) groter dan 5 millimeter voorkomen.
  • Gezondheid. De plant moet gezond zijn, dus vrij van ziekten en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en in de stammen eventuele bananenboorders of -mot.
  • Stamkop. De kop van de stam moet zijn afgesloten met was om rot door vocht of inwateren te voorkomen.


Yucca-assortiment

Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’


Verzorgingstips voor consumenten

Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. Uw klant kan geel of lelijk blad weghalen, of kan de Yucca snoeien, het beste in de lichtarme maanden. De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.


Creatieve tips voor de Yucca

Door zijn sterke vorm en gemakkelijke verzorging is de Yucca een ideale studentenplant (of een ik-heb-geen-groene-vingers-plant), liefst in een stoere, stenen pot.

MEER INFO

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen