MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Japanse wetenschappers puren benzine uit mest

265 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Japanse wetenschappers puren benzine uit mest


Een team van de landbouwuniversiteit en de technologische universiteit in de Japanse hoofdstad Tokio haalt 1,4 milliliter brandstof uit elke 100 gram mest. Dat is mogelijk door metalen als katalysatoren aan de koeienmest toe te voegen, onder een druk van dertig atmosfeer en bij verhitting van 300 graden Celsius. Welke metalen worden gebruikt, maakt professor Shibusawa niet bekend. Binnen de vijf jaar zou de vondst toepasbaar moeten zijn in de praktijk.

De Japanners hebben ook vanille-extracten weten te halen uit koeienmest. De stof die vrijkomt is precies dezelfde als bij het gebruik van gewone vanille, aldus onderzoeker Yamamoto. De vanille kan worden gebruikt in allerlei producten, bijvoorbeeld shampoo of geurkaarsen. Door de oorsprong van de stof is het volgens Yamamoto niet waarschijnlijk dat de substantie gebruikt zal worden in voedsel.

De geurstof vanilline, de basisstof van vanille, komt vrij door de koeienmest een uur lang te verhitten. De productie van vanilline uit koeienmest kost minder dan de helft van de winning van 'gewone' vanille uit echte vanillestokjes.

Bron: ANP/Agrarisch Dagblad (08 maart 2006)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen