MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Je potchrysant binnen & buiten. Prachtige herfstkleuren op je terras

9335 x gelezen
door MWPD • Woensdag 18 Oktober 2023

Wist je dat potchrysanten niet alleen binnen, maar ook buiten in de smaak vallen? Zo heb je dubbel plezier van deze plant.

Rood, paars, roze, oranje, geel, wit en groen en met kleine of juist grote bloemen of een sprietige vorm: met potchrysanten kun je alle kanten op. Met hun warme uiterlijk geven ze met liefde een kleurrijke dosis optimisme aan jouw herfst. Geen overbodige luxe als buiten alles grijs lijkt te zijn.
 

Kleur is de troef van de potchrysant

Daarom geeft het een schitterend effect als je meerdere tinten bij elkaar zet. Denk aan wit, geel, roze, oranje, rood, paars- of bruintinten. Binnen heb je daar misschien geen ruimte voor, maar op je terras past het vast wel! En dat komt mooi uit, want de potchrysant speelt graag buiten, zolang de temperaturen maar boven het vriespunt vallen. Zet de plant op een zonnige plek en zorg dat hij twee tot drie keer per week water krijgt. Zo geniet je tot diep in het najaar van deze bloeiende herfsttopper.

 

Binnen kan natuurlijk ook

Heb je weinig buitenruimte? Binnen straalt deze woonplant ook in je lievelingskleur en in een mooie pot of stoere schaal. Meer achtergrondinformatie over de potchrysant en verzorgingstips lees je hieronder. Wist je trouwens dat we op Pinterest een heel board vol potchrysanten hebben?

 

Keizerlijke hoogheid potchrysant

In Europa zijn we dol op de potchrysant, maar nergens is de plant zo populair als in Japan. Kiku, zoals de chrysant daar heet, vind je terug op het keizerlijke wapen, het paspoort en het 50 Yen muntstuk. Bovendien vereren Japanners de plant tijdens het jaarlijkse Festival van Geluk, omdat de potchrysant geluk zou brengen. Van zoveel aandacht ga je als plant vanzelf schitteren.

Verzorging potchrysant

Helemaal niet ingewikkeld, de verzorging van jouw potchrysant:

 • Beetje water zodat de kluit niet uitdroogt, licht maar niet in de felle zon en af en toe een uitgebloeid bloempje weghalen. Dat is het wel zo’n beetje.
 • Zet je de potchrysant daarbij ook nog op een koele plek dan kan hij wel 8 weken bloeien. Daarmee kom jij de herfst wel door!

 

Lees verder op Mooi wat planten doen »

3 reacties

 • Cwm B. Cwm B. Als je de potchrysant na de bloei terugknipt en op een beschutte plaats in de volle grond zet gaat hij waarschijnlijk volgend jaar weer bloeien.
  Vrijdag 25 Oktober 2019 om 20:16
 • Roger G. Roger G. hoe ver moet ik dan die potchrysant terugknippen?
  Vrijdag 30 Oktober 2020 om 17:36
 • Trudie D. Trudie D. Hier uitbundig bloeiende chrysanten in mijn tuin nadat ze vorig jaar in potten mijn tuintafel sierden. Zo heb je dubbel plezier van je bolchrysanten. Na de bloei terug geknip en direct in de volle grond gepoot.
  Zaterdag 31 Oktober 2020 om 10:07

Log in om een reactie te plaatsen