MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Je tuin klaarmaken voor de winter

1119 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

In de herfst bereiden planten zich voor op de koude periode die eraan komt. Eenjarige planten vormen zaad en meerjarige planten laten hun kwetsbare delen afsterven. Sommige planten trekken zich terug tot onder de bodem, andere laten alleen bladeren vallen. Wat overblijft wordt beschermd door een stevige schorslaag of een extra geïsoleerde knop.

vlacowinterb.jpg

In de herfst gebruik je best geen meststoffen. Meststoffen geven planten een extra groeistoot, waardoor twijgjes ontstaan die niet meer afdoende kunnen beschermd worden. De vorst krijgt vrij spel, wat leidt naar afgestorven takken en insluipende ziektes. Je gebruikt beter extra bodemverbeteraars, zoals compost (van eigen composthoop of bij de professionele producent). Compost houdt het humusgehalte in de bodem op peil. Door compost in de herfst toe te dienen, kan de humus gedurende vele maanden de bodem indringen en door het bodemleven “verwerkt” worden. Een laagje opengeharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin mag een dikkere laag komen.

Behalve op gazon, laat je de afgevallen bladeren of dode stengels zoveel mogelijk liggen. Dit dood materiaal vormt een beschermde winterjas voor alle plantjes die eronder leven. Planten die sterk vorstgevoelig zijn, bescherm je met een extra laag bladeren en stro. Zorg ervoor dat alles luchtig blijft. De combinatie van koude en vochtigheid is voor vele planten dodelijk. Gebruik daarom enkel permeabel plastic.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen