MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Je tuin verbouwen: tips en tricks

5855 x gelezen
door SDIM • Dinsdag 8 Augustus 2023

Ben je van plan om je tuin te verbouwen en een make over te geven? Lees onze tips en tricks en tover jouw tuin om tot een echt pareltje.

In de lente en zomermaanden, is het heerlijk om te genieten van de schoonheid van je eigen tuin. Maar ook in de herfst en wintermaanden kun je hier optimaal gebruik van maken. Waar je in de zomer lekker op een loungebank in de zon zit, gebruik je de tuin in de winter misschien wel voor een heerlijke winterbarbecue. De mogelijkheden zijn eindeloos. Is je tuin op dit moment nog niet het pareltje waar je naar zoekt? Dan kun je je tuin verbouwen. Wij geven je een aantal tips en tricks zodat je binnen no-time kunt genieten van jouw tuin!

Maak een tuinplan

Schrijf je wensen op. Meet je tuin op en bekijk de vorm van je tuin. Bepaal welke elementen je wilt toevoegen zoals een terras, gazon, bloembedden of een moestuin. Heb je een groter budget? Dan kun je ook een tuinarchitect inhuren. Zij weten precies welke stijl het beste past bij jouw type tuin en hoe je het meeste uit de ruimte kunt halen.

Bereken je budget

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om een budget op te stellen. Zo weet je wat je kunt besteden aan de tuin en welke mogelijkheden je hebt. Koop je een nieuw huis? Dan kan het slim zijn om je tuin direct mee te financieren als je je maximale hypotheek berekent. Maar misschien woon je al jaren in je huis en ben je al langere tijd aan het sparen voor je nieuwe tuin. Leg je wensen naast je budget neer en kijk of het overeenkomt.

Kies de juiste planten

Kies planten uit die passen bij jouw type tuin. Het is goed om te kijken naar het type bodem en de specifieke omstandigheden in je tuin zoals zonlicht en vochtigheid. Kijk ook naar de volwassen grootte van de planten om ervoor te zorgen dat ze goed passen in jouw tuinontwerp. Wil jij planten die ook in de winter mooi staan? Kies dan voor planten die altijd groen blijven zoals een Helleborus, een Varen of een Euphorbia.

Houd rekening met waterbeheer

Denk na over efficiënt watergebruik in je tuin. Planten hebben een verschillende hoeveelheid water nodig. Je wilt niet dat een plant droog komt te staan, maar te veel water is ook niet goed. Daarnaast wil je natuurlijk goed omgaan met het watergebruik zodat je rekening aan het einde van de maand niet torenhoog is. Een irritatiesysteem met timers kan een goede oplossing zijn.

Maak gebruik van lagen en structuren

Je kunt diepte creëren door planten op verschillende hoogtes te plaatsen. Gebruik bomen, struiken en klimplanten om structuur en privacy te bieden en voeg lagere planten toe aan de voorgrond. Zo creëer je een gelaagde en bloeiende tuin!

Wees niet bang om te experimenteren en je eigen creatieve stempel op je tuin te drukken. Maak de tuin af door een lekkere loungeset of een mooie buitentafel neer te zetten in je tuin. Wil je een persoonlijk accent toevoegen? Maak dan gebruik van wat decoratie zoals een beeld, een buitenkleed of een kunstwerk aan de muur. Die natuurlijk wel tegen de elementen kan!

1 reactie

  • Ramona V. Ramona V. Irritatiesysteem?
    Vrijdag 11 Augustus om 12:56

Log in om een reactie te plaatsen