MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Jens Jensen

399 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Jens Jensen (1860-1951) Voor velen blijft hij een nobele onbekende. Toch is hij één van de grondleggers van de nu zo populaire ‘Prairiestijl’.


Jens Jensen werd in Slesvig (Denemarken) geboren in 1860. In 1884 emigreerde hij samen met zijn verloofde, Anne Marie Hansen naar de Verenigde Staten. Hij verbleef korte tijd in Iowa en Florida om dan neer te strijken in Chicago waar hij als arbeider aan de slag kon bij de ‘West Park Commission’. Al snel promoveerde hij tot ploegbaas. In zijn eerste ontwerpen werkte hij nog met formele tuinen als basis waarin exotische bloemen werden verwerkt. Als dit soort ontwerpen geen succes blijken te hebben, trekt hij naar het platteland waar hij de wilde bloemen ontdekt.

jensjensenb.jpgFoto©: Jens Jensen Legacy Project

De motivatie om ‘wilde planten’ te gaan toepassen in de landschapsarchitectuur groeide vooral uit het besef dat het natuurlijke landschap van vooral ‘The Midwest’ drastisch aan het veranderen was. De omgeving van steden zoals Chicago groeide enorm en de natuurlijke beplanting die deze streken voorheen hun specifieke karakter gaf kwam in gevaar en dreigde definitief verloren te gaan. Het toepassen van de prairiestijl in ontwerpen was dan ook vooral bedoeld om mensen een geweten te schoppen en ze opnieuw te confronteren met de schoonheid van het natuurlijke landschap. De inspiratie voor de prairiestijl haalde hij niet uit boeken of tijdschriften maar groeide spontaan door het bestuderen van de natuurlijke omgeving en beplanting. Hij was ook een behoorlijk fotograaf die zowel foto’s nam van het natuurlijke landschap als close-ups van de planten zelf.

Jensen stichtte zelf twee behoudsprojecten ‘The Prairie Club’ en ‘The Friends of our Native Landscape’. Met de Prairieclub leerde Jensen de inwoners van Chicago opnieuw kennismaken met de wilde natuur rond hun stad. Dit vooral door regelmatig wandelingen te organiseren. The Friends (1913) gingen nog een stap verder en zochten vooral politieke steun en goodwill voor hun projecten. Eén van hun belangrijkste projecten was het behoud van de 'Indiana Dunes'. De Indiana dunes beschouwden ze als het grootste natuurlijke landschap in de omgeving van Chicago en ze vonden dat het evenveel recht van bescherming had als de Rocky Mountains.

Van het begin van de twintigste eeuw tot 1930 heeft Jensen verschillende parken, golfterreinen, openbare ruimtes bij scholen en hospitalen maar ook privétuinen ontworpen. Hij werkte samen met enkele van de meest vernieuwende architecten zoals Frank Lloyd Wright. In zijn ontwerpen verwerkt Jensen - samen met tijdgenoten zoals Ossian Cole Simonds en Alfred Caldwell - veel inheemse planten die hij in grote groepen op een informele manier bij elkaar zette. Tot zijn realisaties behoren ondermeer het ontwerp van het Columbus Park in het westen van Chicago en de herinrichting van drie andere grote parken: Humboldt, Garfield en Douglas. Hij ontwierp ook zo’n 15 kleinere parken en tientallen privétuinen voor rijke zakenlui (ondermeer Henry Ford).

Tijdens de 'Grote depressie' in 1930 zat zijn privépraktijk in het slop. Zijn vrouw stierf in 1934 en hij verhuisde naar zijn buitenverblijf in Ellison Bay Wisconsin. Hij zou er een school oprichten ‘The clearing’. Deze school en zijn laatste groot project ‘Lincoln Memorial Garden in Springfield, Illinois bleven zijn focus tot aan zijn dood in 1951.

Voor Jensen was landschapsarchitectuur geen beroep en het gebruik van inheemse planten was niet zomaar een trend of stijl, ze weerspiegelden zijn geloof in de steeds vernieuwende kracht van de natuur. Jens Jensen vond dat het inheemse landschap moest bewaard en gered worden. Hij vond het een van de grootste tragedies van Amerika dat het natuurlijke landschap verloren ging. Zijn parken en tuinen werden dan ook geïdialiseerde stukken uit de natuurlijke erfenis van het Midwesten. Eén van de omschrijvingen die hem het best typeert is wel deze : ‘Hij was een hervormer met zijn handen op de spade en zijn hoofd in de wolken’.

De laatste jaren hebben zijn bijdragen aan de landschapsarchitectuur en de bescherming van de natuur opnieuw de nodige en verdiende aandacht gekregen.

Voor meer info kan je steeds terecht op de website van TheJens Jensen Legacy Project. WEBSITE

[Jens Jensen -] [Prairiestijl  -]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen