MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Jonagold scoort best voor aanmaak antioxydanten

330 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Jonagold scoort best voor aanmaak antioxidanten


Dat de Jonagold de lekkerste appel is, daar twijfelt in Haspengouw niemand aan. Maar terwijl over smaken te discussiëren valt, is het onderzoek van de Duitse universiteiten van Bonn en München naar de gezondheid van de appelvariëteiten niet voor betwisting vatbaar. Het team van professor Michaela Schmitz-Eiberger van de universiteit van Bonn nam de afgelopen drie jaar dertig verschillende appelsoorten onder de loep.

clip_image001(396).jpg

De appels werden getest op hun potentieel om antioxidanten te produceren. Dat is zowat de natuurlijke variant van een anti-roestmiddel. Verschillende gevestigde waarden, zoals de Elstar en de Granny Smith, en nieuwkomers zoals de Pink Lady en de Gala werden in Bonn op de onderzoekstafel gelegd.

"De Jonagold kwam uit de testen als de appelsoort met het meeste potentieel om antioxidanten aan te maken. Die stoffen worden ook door het menselijk lichaam aangemaakt, maar vaak niet genoeg om ons te beschermen tegen de veroudering van de lichaamscellen. Appels eten is gezond omdat die de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam kunnen verhogen", legt Schmitz-Eiberger uit. Zo zouden antioxidanten onder andere goed zijn tegen stress en een rem vormen op de ontwikkeling van hart- en vaataandoeningen en zelfs kanker.

In een volgende fase van het onderzoek onderzoekt Schmitz-Eiberger de gevoeligheid voor infecties en ziektes van de verschillende appelsoorten. Of de Jonagold ook in die testen uitblinkt, wordt in de loop van 2006 bekendgemaakt. De resultaten van de Duitse studie zijn alvast goed nieuws voor Haspengouw, waar de Jonagold zowat de helft van de appelproductie vertegenwoordigt.

Nochtans lijkt de appelsoort de jongste jaren wat over zijn hoogtepunt heen. Het aandeel van het Haspengouwse goudhaantje in de wereldwijde appelconsumptie daalde zienderogen. Oorzaak waren de nadelen van de Jonagold, zoals zijn zachtheid na enkele dagen en de beperkte houdbaarheid, en de immer wispelturige smaak van de consument.

Bron: De Standaard

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen