MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Juli - Clematissen en klimrozen

21900 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zaterdag 1 Juli 2023 Volg Eddy G.

Al heel lang bestaat er een gelukkig huwelijk tussen leirozen (ook wel klimrozen genoemd) en clematissen. Ze kunnen elkaar in bloei opvolgen of juist tegelijk bloeien. Hun geuren harmoniëren geweldig. Ze zitten elkaar niet in de weg en snoei is geen probleem. Beide hebben een klimsteun nodig, waaraan rozen worden aangebonden en clematissen zich zelf vastgrijpen met hun klimtentakels. Wie een weelde aan kleur en geur zoekt is bij deze planten echt aan het goede adres. Dat wisten de tuinlieden op de Franse en Italiaanse buitens al eeuwen geleden.

Toch is het eigenlijk heel bijzonder dat doorbloeiende, warmteminnende rozen zo goed samengaan met bosrandplanten als de clematis. Maar beide hebben graag warmte op hun bloeiende ranken. Daarin zijn ze gelijk en dat werd ontdekt. Met klein- en grootbloemige clematissen en leirozen (meestal zijn het trosrozen) kunt u gemakkelijk muren, pergola’s, bogen, hekken enzovoort laten begroeien. Kleinbloemige clematissen zijn over het algemeen iets sterker en ze groeien wilder uit dan de grootbloemige typen. Maar welke u ook kiest, ze maken altijd weer een geweldige indruk en ze passen in iedere tuin. En dan die geur!

 

Enkele bewezen perfecte combinaties     

 • Clematis ‘Paul Farges’ (heerlijk geurend!) met Rosa ‘Bantry Bay’ (roomwit met dieproze),
 • De Italiaanse clematis of Clematis viticella met Rosa ‘New Dawn’ (blauw met lichtroze), 
 • Clematis ‘Madame Julia Correvon’ met Rosa ‘Kathleen Harrop’ (rood met zachtroze), 
 • Clematis ‘Etoile Rose’ met Rosa ‘Pink Cloud’ (een lieflijk roze getinte combinatie), 
 • Clematis ‘Multi Blue’ met Rosa ‘Golden Showers’ (stralend blauw met kanariegeel). ‘Golden Showers’ heeft maar heel weinig stekels, wat een groot voordeel kan zijn als de plant over een rozenboog of prieeltje wordt geleid. Maar op dat punt wint de roze ‘Zéphirine Drouhin’, een al meer dan 100 jaar oude, geurende, rijk bloeiende klimmer die iedere stekel mist. Hij staat dan ook bekend als de ‘doornloze’ roos.

 

klimroos clematis

Verzorging

Zowel clematissen als leirozen groeien graag in de volle zon, hoewel veel clematissen (eigenlijk is ‘bosrank’ de juiste naam in onze taal) ook wel wat schaduw verdragen. In ieder geval moet de voet van een clematis altijd tegen felle zon worden beschermd. Bij rozen hoeft dat niet, maar die hebben er ook geen bezwaar tegen. Plant wat lagere struiken of dichte vaste planten aan de voet (uiteraard wel in een bijpassende bloeikleur). De planten houden van humeuze en goed doorlatende grond. Clematissen die in de zomer bloeien kunnen in het voorjaar flink worden teruggeknipt. Voorjaarsbloeiende clematissen worden na de bloei gesnoeid. Leirozen worden in de winter en eventueel na de bloei gesnoeid. Het zijn rozen die lange, vrij slappe takken vormen, die moeten worden aangebonden omdat ze geen echte klimorganen hebben. Rozen met de oculatieplek (de verdikking boven de wortels) onder de grond planten en ook clematissen diep planten in ruime plantgaten. Verrijk de grond met veel organisch materiaal.  

 

week_28.jpg 

Bron : PPH

4 reacties

 • Vera Vera Eventueel tips voor de planten die aan de voet kunnen gezet worden en ook van de humeuze grond houden?
  Vrijdag 14 Juli 2017 om 08:11
 • Henk H. Henk H. Is de combinatie van een bepaald soort en ras roos met klimop ook mogelijk
  Vrijdag 14 Juli 2017 om 10:55
 • Luc S. Luc S. Kan mij iemand vertellen hoe men klimrozen juist moet snoeien
  Zondag 16 Juli 2017 om 11:01
 • J. P. J. P. Wij hebben eerst winterjasmijn geplant met metalen tomatenstokken als steen. Vervolgens bodembedekkende witte roosjes en daarna de roosjes verwaarloosd. Dit jaar 3 verschillende clematissen ertussen geplant. Het hele jaar bloei dus.
  Zondag 16 Juli 2017 om 23:16

Log in om een reactie te plaatsen