MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Volle bloempluimen in Juni

446 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Er zijn vaste planten die een tuin altijd extra cachet geven en helemaal als ze overweldigend in bloei staan. Zulke planten zijn eigenlijk onmisbaar voor een tuin. U geniet er steeds weer van en ze trekken de aandacht, eerst met hun fraaie blad en daarna met hun bloemen. Die blijven zelfs decoratief als ze zijn uitgebloeid. U gelooft het niet? We noemen er hier een paar die u zullen overtuigen! Een daarvan is de Astilbe die niet voor niets tot vaste plant van het jaar 2008 werd uitgeroepen

Een paar voorbeelden

Om te beginnen inderdaad Astilbe die in verschillende groepen wordt aangeboden. De tientallen cultivars hebben allemaal prachtig diep ingesneden blad. Sommige blijven heel laag, Astilbe chinensis ‘Pumila’ zelfs maar 25 cm, andere zoals ‘Weisse Gloria’ worden zelfs 70 cm hoog. Ze bloeien per ras wisselend maandenlang in de periode juni-september. Sommige lopen uit met rood blad dat later groen verkleurt (‘Fanal’ en ‘Visions in Red’) en u kunt kiezen uit roze, paarse, witte of licht- en donkerroze tinten van de hoge bloempluimen die uit honderden aparte bloempjes bestaan.

Nog zo’n prachtige pluimbloeier is geitebaard (Aruncus). Deze planten bloeien roomwit in juni-augustus. De kleine A. aethusifolius past met z’n 25 cm in iedere tuin, maar de inheemse A. dioicus kan wel 175 cm hoog worden als hij bloeit. De kleinere cultivar ‘Kneiffii’heeft extra mooi diep ingesneden blad. Bij A. sinensis ‘Zweiweltenkind’ is dat enigszins bruin. Heel bijzonder!  

astilbe

De moerasspirea’s (Filipendula) lijken wel wat op Astilbe. Het zijn sterke planten met sierlijke bloempluimen in de periode juni-augustus. De kleine F. palmata ‘Nana’ (20 cm) bloeit dieproze, de hoge F. rubra ‘Venusta’ (175 cm) karmijnrood. Maar ze zijn er ook in lichtroze, wit (ook gevuld) en met fraai bont blad (‘Variegata’). Heel opvallend zijn ook de Rodgersia’s die ook in juni-augustus bloeien (wit, roze of rozerood). Ze worden 60 tot 100 of meer cm hoog en de meeste hebben prachtig geveerd blad, maar bij de witroze bloeiende R. aesculifolia is dat handvormig (als van de paardenkastanje).

TIP

Combineer deze planten met varens, Primula, Iris sibirica, Hosta’s en andere schaduwminnende planten. Denk daarbij ook aan Hemerocallis en siergrassen. Schitterend!

Hoe ze graag groeien

Astilbe’s houden van een koele plek met humeuze, iets vochtige, maar wel goed doorlatende grond. Lichte schaduw of halfschaduw is prima. Aruncus houdt van hetzelfde grondtype, maar wil wat meer zon. Dat geldt ook voor Filipendula, die soort staat zelfs graag in de volle zon als de grond maar niet uitdroogt. Rodgersia houdt van vochtige, humusrijke grond en lichte schaduw. Een goede organische basisbemesting in het voorjaar is bij alle soorten voldoende voor gezonde groei. Uw tuincentrum adviseert u graag voor een juiste keuze.

Tuintips voor juni

Vergeet niet water te geven. Een goede bodembedekking (bijvoorbeeld een mulchlaag) kan flink schelen in het water geven. Onder zo’n laag droogt de grond minder snel uit. Dat is ook handig voor de vakantie. Knip uitgebloeide rozenbloemen weg. Let op schimmels bij rozen. Hagen liefst rond de langste dag (21 juni) knippen. Vul tijdens langdurige droogte de vijver bij. Maai bij droogte het gras minder kort. Geef uw kuipplanten plantenvoeding. Haal draadalg uit de vijver. Bind de jonge ranken van klimplanten aan. Heeft u een grindvlak? Hark dat dan zo nu en dan door om onkruidgroei te verstoren.

Bron : PPH

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen