MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Juni - Succulent

394 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Stel: de omstandigheden maken het leven niet makkelijk voor je. Je kunt niet anders dan beknibbelen op verzorging, voedsel en luxe elementen. Maar je redt het wel. Sterker nog: eigenlijk ben je een meesteres in het aanpassen aan de omstandigheden! Jou krijgen ze niet klein! Dan is het toch niet meer dan juist dat je wordt uitgeroepen tot Woonplant van de maand? Omdat ze probleemloos aan bovengenoemde beschrijving voldoet is dat in juni dus de Succulent.

Ongekroonde koningin van het assimileren, zo zou je de Succulent ook wel kunnen noemen. Ze is beter bekend onder de noemer vetplant en dankt haar officiële naam Succulent aan het Griekse woord succus, wat sap betekent. Terechte naam: ze is namelijk een sappige plant, gespecialiseerd in het vasthouden van water. Dat water kan voor haar van levensbelang zijn, want oorspronkelijk komt ze voor in gebieden die worden geteisterd door droogte. Daar slaagt zij er als een van de weinigen in om haast probleemloos de elementen te trotseren.

Weinig florissante omstandigheden

Eigenlijk is de Succulent geen aparte plantenfamilie. Wel is het zo dat Succulenten, dus planten die water kunnen opslaan in wortel, stengel of blad, voorkomen in tientallen verschillende plantenfamilies. Sommige families kennen slechts een paar succulente soorten, anderen bestaan weer bijna helemaal uit Succulenten. Bekend voorbeeld van Succulenten zijn Cactussen. Die weten maar al te goed hoe belangrijk het is om water op te slaan om te kunnen overleven in weinig florissante omstandigheden.

Echte knokker

Met een Succulent haal je dus een echte knokker in huis. Een rustige kostganger, die weinig aandacht en verzorging van je vraagt. Saai? Absoluut niet! We hebben hier weliswaar niet te maken met een veeleisende diva met veel noten op haar zang, maar wel met een sterk karakter in de categorie ‘stille wateren, diepe gronden’. Je moet er wat voor doen wil je haar leren kennen, maar dan heb je ook wat. Namelijk een betrouwbare, robuuste steun en toeverlaat die haar eigen boontjes wel dopt.

Lichte standplaats

Het enige dat ze van je vraagt is een lichte standplaats. Felle zon wordt in sommige gevallen toegejuicht, maar andere soorten kunnen daar juist niet tegen. Qua temperatuur vindt ze alles prima. Regelmatig water geven in de zomer, hooguit maandelijks in de winter. Liever te weinig dan teveel: rottende wortels zijn nog te vaak de oorzaak van vroegtijdige sterfte. Wanneer je hiermee rekening houdt zullen haar aanwezigheid en steun onvoorwaardelijk zijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen