MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Juni- Sieraden in de border

1630 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ware schoonheid zie je vaak pas van dichtbij. Sommige bloemen kunnen echte juwelen in de tuin zijn, van een verbluffende elegantie en expressie en zo mooi dat je er steeds even stil van wilt genieten. Vaak zijn zulke planten tegelijk heel bescheiden en makkelijk. Ze hebben een innerlijke klasse die je meteen aanvoelt en die niet verder benadrukt hoeft te worden. Als zulke planten in de border staan, tilt dat het niveau van een hele tuin omhoog.

In een schreeuwerige, snel veranderende wereld is ware gratie een verademing. Even weg van de werkelijkheid van alledag, kom je tot rust bij wat echt tijdloos mooi is. Vaste planten hebben wat dat betreft veel te bieden. Zij bieden de kunstzinnigste vormen die de natuur heeft gecreëerd met een raffinement dat kan inslaan als een prachtig gedicht of schilderstuk, maar vaste planten leven met ons en de seizoenen mee! We laten een paar van die juwelen volgen.

 

Het mooiste van het mooiste
Het Zeeuws knoopje (Astrantia) in z’n verschillende vormen is absoluut zo’n juweel in de tuin. De ‘bloemen’ die aan de ijle stelen ver boven het fraaie blad uitwuiven zijn bolletjes ragfijne bloempjes op groene steeltjes met daaronder gekleurde bladen die op kroonbladen lijken, maar het niet zijn. Leuk aan Astrantia is ook dat de bloemkleur enigszins verandert met de grondsoort waar ze in groeien. Je kunt ze in allerlei tinten roze en rood tot wit krijgen. Niet voor niets werd Astrantia uitgeroepen tot Vaste Plant Van het Jaar 2005! Ze bloeien zowel in zon als lichte schaduw.

De beemdkroon (Knautia) heeft iets heel moderns, vrolijks en zonnigs. Als een schilderij met felle acryltinten. Het door de beharing iets grijzige, groene blad vormt een perfecte ondergrond voor de sterrenhemel aan uiteindelijk bordeauxrode bloemclusters die als kaardenbollen aan de 75 cm hoge stelen staan. Ze bloeien eindeloos door tot in herfst en laten zich geweldig combineren met hele reeksen andere vaste planten als Phlox, Malva, Geranium. Duifkruid (Scabiosa) met witte tot lilablauwe bloemen heeft wel wat van beemdkroon weg, maar is fragieler. De zuiverwitte ‘Miss Willmott’ en de lichtblauwe ‘Clive Greaves’ zijn enkele van de schitterende rassen. Totaal anders zijn de zonnige vuurpijlen of fakkellelies (Kniphofia), steil opgaande planten met grasachtig blad en echte bloem‘fakkels’ die van onder naar boven vurig uitbloeien in rode, gele, oranje en warme bruine tinten. Ze doen denken aan zinderende vlaktes, Afrikaanse savannes, eindeloze landschappen en een natuur die nog heel is. Dat past bij mensen die nog van binnen juichend van pure schoonheid weten te genieten. Bergamotplanten (Monarda) komen ook van eindeloze vlaktes, van de Noord-Amerikaanse prairies.

Hun bloemen lijken op een vaas vol kelkjes, waar steeds weer nieuwe, geurende lipbloempjes in openbloeien. Eén rode, witte of roze bloeiwijze is al een gracieuze wereld op zich en daarvan verschijnen er maandenlang tientallen aan de 100 cm of meer hoge planten. En zo is er veel meer moois!

 

De juiste verzorging
Als een plant onder de meest ideale omstandigheden mag groeien, is het onderhoud vaak gering en blijven ziekten uit. Raadpleeg daarom altijd het etiket bij de planten die u koopt, om zeker te weten dat u ze kunt geven wat ze nodig hebben.

 

Tuintips voor juni

  • Taxushagen knippen.
  • Zet sterke kamerplanten als Fatsia, kamerlinde, cactussen e.d. buiten. Vergeet niet bij droogte water te geven.
  • Hoge vaste planten steunen.
  • Controleer op meeldauw en luizen.
  • Onkruid bestrijden (ook in het gazon).
  • Uitgebloeide bloemen bij rhodo’s voorzichtig uitbreken.
  • Uitgebloeide rozen boven het eerste vijfblad eronder afknippen
  • Klimrozen aanbinden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen