MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Juwelen in het hart van Vlaams-Brabant

741 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Juwelen in het hart van Vlaams-Brabant.


Even weg van de snelweg, meer bepaald de ring rond Brussel, kom je in een uitgestrekt groengebied terecht. Een regio met een rijke geschiedenis, waarvan majestueuze kastelen en prachtige kerken getuigen. Twee kastelen, twee parken, liggen er vlak bij elkaar als een grote groene long in dit stukje Vlaams-Brabant, meer bepaald het hart van het Pajottenland.

Jarenlang reeds zijn de domeinen Gaasbeek en Groenenberg synoniemen voor de natuurpracht in het Pajottenland. Twee goeie redenen dus om een daguitstap te plannen in het hart van Vlaams-Brabant.

     

groenenberg

Het domein Groenenberg (45 ha groot) is de realisatie van een droom van notaris Charles Claes uit Halle die er aan het einde van de 19de eeuw een landhuis in Renaissancestijl liet optrekken en een Engels landschapspark liet tekenen door de bekende landschapsarchitect Edmond Galoppin. 

Dat we nu nog kunnen genieten van dit prachtige park met zijn eeuwenoude bomen hebben we te danken aan het protest van het Actiecomité Pajottenland dat het domein redde van de plannen die speculanten, in het begin van de jaren 1970, hadden opgevat om in deze buurt het Europeanum aan te leggen.

Een soort van gigantisch pretpark. Ook de latere plannen voor de aanleg van een golfterrein werden in de kiem gesmoord. De afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap herstelde het grootste deel van het park op basis van Galoppins plannen. 

In het Kasteelpark van Groenenberg kan je, naast de monumentale beuken en andere waardevolle solitaire  bomen, plantencollecties bewonderen van Hydrangea, boompioenen en sinds kort ook van de winterharde Gentse azalea’s. De collectie van deze laatste telt momenteel 133 verschillende cultivars en het is de bedoeling om hier alle nog bestaande variëteiten aan te planten.

Vanuit het domein vertrekken heel wat wandel- en fietspaden naar de mooiste hoekjes van de Zennevallei en het Pajottenland.

Info: Het domein Groenenberg ligt op grondgebied van de gemeenten Sint-Pieters-Leeuw en Lennik. De hoofdingang bereik je via de Kasteelstraat (Gaasbeek-Lennik). In en rond het domein zijn er bewegwijzerde wandelpaden.

Het park is dagelijks toegankelijk

gaasbeek

Het domein van Gaasbeek is 49 ha groot en het grootste deel (34 ha) bestaat uit bos. Het  is waarschijnlijk één van de oudste bossen in Vlaanderen. Naast dit bos met zijn prachtige brede, rechte wandeldreven  vind je hier ook de  Museumtuin van Gaasbeek. Deze is 1.5ha groot en wil herinneren aan de typische kasteelmoestuin en –boomgaard anno 1900. De tuin herbergt nu al de grootste collectie fruitbomen van Europa en een pruimenboomgaard met 74 verschillende laagstamvariëteiten uit die tijd. Je ziet er ook een overzicht van de diverse snoei- en leitechnieken die werden toegepast bij fruitbomen.

Info: Het domein Gaasbeek ligt op het grondgebied van de gemeente Lennik. De hoofdingang vind je aan de Kasteelstraat in Gaasbeek-Lennik. In het domein vind je een bezoekerscentrum waar je een inleidende film kan zien over de Groene Gordel en informatiefolders kan meenemen. In Gaasbeek zijn er een aantal bewegwijzerde wandelpaden. Het domein is ook een knooppunt van wandel- en fietsroutes in de omgeving.

colona 

In de buurt van deze twee parken vind je ook de Rozentuin van Coloma. De rozentuin van Kasteel Coloma is er één met wereldallures. 2.2 ha met maar liefst 3.000 rozenvariïéteiten uit 25 landen, samen goed voor pakweg 300.000 bloemen, verdeeld in thematische tuinen. Je vindt er primitieve roosjes en afstammelingen van de oeroude roos naast de meest veredelde vormen van groene spitstechnologie. In Coloma zijn zowel de rozensoorten uit de Vlaamse volkstuintjes als uit de verste uithoeken van de wereld te bewonderen. Natuurlijk mogen de variteiten waarmee tal van landgenoten prijzen wonnen niet op het palmares ontbreken. Als aandenken aan het baronnengeslacht Roose dat vroeger de scepter zwaaide over het kasteeldomein, werden witte en rode rozen zo aangeplant dat ze het rood-witte wapenschild van de baronie Roose uitbeelden, dat ook het schild is van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Het Belang dat door de eeuwen heen aan rozen werd gehecht valt van diverse borden af te lezen. Zo dacht men in onze landen dat rozen de pest konden tegenhouden. In China werden bloemen, bottels, zaden en zelfs bladeren dan weer gebruikt in talloze kruidenpreparaten. De eerste rozenkrans was dat ook letterlijk : hij bestond uit aaneengeregen gedroogde rozenbottels. Zelfs Cleopatra was niet immuun voor de roos : naar verluid ontving ze haar minnaar Marcus Antonius op een 60 cm. dik tapijt van rozenblaadjes. Binnen de tuin ligt ook een Rozenmuseum.

Info:De rozentuin van Coloma ligt in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. De belangrijkste toegangswegen zijn de J. Depauwstraat en de E. Rooselaersstraat.

De tuin is open van 15 mei tot 30 oktober, van 10 tot 20 uur. Gesloten op maandag. Websites


http://www.wvc.vlaanderen.be/kasteelvangaasbeek/

http://www.bruegelproject.be/groenenberg.htm

http://www.bruegelproject.be/coloma.htm

http://www.bruegelproject.be/gaasbeek.htm

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen