MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

kaasjeskruid

2013 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kaasjeskruid

Vroeger had het groot kaasjeskruid de reputatie werkelijk een ‘allesgenezer’ te zijn. Al heeft de lofzang vandaag iets minder weerklank, toch kan het kruid nog steeds op een natuurlijke manier bijdragen tot onze goede gezondheid. Net als bij heemst zorgen de slijmstoffen van deze plant voor een verzachtende werking, vooral wat de huid en de luchtwegen betreft. Kaasjeskruid… en je kan weer opgelucht ademhalen!

Namen noemen

Van alle soorten kaasjeskruid die er bestaan – en dat zijn er wel een stuk of 20 – wordt in dit hoofdstuk het groot kaasjeskruid of Malva sylvestris behandeld. Dat is de variëteit die in onze contreien het meest voorkomt. Wie denkt dat dit kruid zijn naam aan een kaassmaak dankt, heeft het helemaal mis. De term kaasjeskruid duidt immers op de vruchtvorm die veel heeft van een ronde platte kaasbolletjes. Vroeger konden de plattelandskinderen uren met deze grappige vruchtjes spelen. De botanische naam Malva heeft een heel andere verklaring. Die werd afgeleid van het Griekse malassoo wat week maken of verzachten betekent. Meteen wordt duidelijk dat deze plant dus ook medicinale talenten bezit. De volksnamen, en dat zijn er best veel, verschillen sterk van streek tot streek: kattekezekruid, kattekaas, koekskenskruid, meeuw, maluwe, mastellekens, broodjesplant, pappels, paternosterkruid… en ga zo nog maar even door. Tenslotte nog even vermelden dat kaasjeskruid om evidente redenen, en net zoals heemst trouwens, tot de familie der kaasjeskruidachtigen of Malvaceae behoort.

Gezond met kaasjeskruid

Vroeg verwees men wel eens naar kaasjeskruid als het Herba omniumobium of het kruid voor alle kwalen. Blijkt dat kaasjeskruid reeds vanaf 700 v.C. bekend was als geneesmiddel voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen. Ook vandaag kan het je nog helpen bij diverse gezondheidsprobleempjes, al is het lijstje toch aanzienlijk ingekort. Net zoals heemst zit de kracht van het groot kaasjeskruid in de slijmstoffen die in alle delen van de plant, vooral in de bladeren en bloemen, aanwezig is. De actieve bestanddelen werken ontstekingswerend en verzachtend. Vooral de luchtwegen ondervinden hier de voordelen van. Gebruik het aftreksel van hoest, bronchitis of heesheid. Ook een droge keel kan je op deze manier perfect smeren. Naast de luchtwegen brengt kaasjeskruidthee ook soelaas bij maag- en darmstoornissen of aandoeningen van de urinewegen. De koude thee vormt trouwens tevens een uitstekend huidwater. Je kan het vocht uitwendig ook nog gebruiken in een kompres om geïrriteerde huid te verzorgen. Ruwe handen en voeten worden terug zachter wanneer je ze regelmatig baadt in kaasjeskruidwater.

Winiefred weet raad

  • VERSTOPTE NEUS

De damp van het hete aftreksel van kaasjeskruid maakt een verstopte neus weer vrij.

  • LUCHTWEGEN

Wie last heeft van de luchtwegen moet op een blaadje van kaasjeskruid knabbelen.

  • ZACHTE HUID

Gebruik je kaasjeskruid in bad, dan wordt je huid streelzacht.

Beestig goed

In sommige oude kruidenboeken staat kaasjeskruid aangeschreven als een uitstekend middel tegen insectenbeten.

Volksweetjes

Volgens Plinius zou een beker sap van dit gewas alle ziekten uit het lichaam weren; het bood ook bescherming tegen zwakte voor de veldslag. De Grieken en de Romeinen zagen in de plant dan weer een heus afrodisiacum. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen