MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kairos

448 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kairos


‘Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, we hebben ongelofelijke haast…’ zingt Herman van Veen me toe vanuit de radio. Een liedje over tijdsnood en het eeuwige hollen van de mens. 

In een razend tempo werden de dagen en maanden van het voorbije jaar door tijdsdruk weggevreten. Alles moet sneller en perfecter. Er moet gescoord worden, op elk niveau.

Toch lijkt het alsof we - meer dan vroeger - de vrijheid hebben om alles, maar dan ook alles, zelf te kunnen regelen. Wasmachine, vaatwasser, microgolf, vergaderen tijdens de lunch, snellere computers, gsm, flexibele werktijden… Ze moeten ons helpen vrije tijd bij te maken: kostbare tijd die we kunnen benutten voor onze hobby.

 kabouter

Jammer genoeg blijken vele hobby’s in hetzelfde bedje ziek te zijn. Ze zijn prestatiegericht en missen de voldoening die ze zouden moeten geven. Er worden hoge eisen opgelegd om de hobby zogenaamd waardevol te maken. Om te vissen heb je een dure hengel en nog duurder bijhorend materiaal nodig. Fietsen doe je niet onder een bepaald budget. Reizen als hobby? Liefst zo ver mogelijk. Tuinieren…, vul zelf maar in.

‘Sinds we over vrije tijd zijn gaan beschikken, moeten we in die vrije tijd hard werken om onze hobby’s te kunnen betalen’ schreef Louis Paul Boon in ‘Wat een leven’. De hobby wordt geëtaleerd, liefst met een duur prijskaartje. Tuintrends doen ons geloven dat hun tendens een noodzaak is. Nog steeds geen duur tuinornament in de tuin in de plaats van je geliefde tuinkabouter? Het oude terras nog steeds niet vervangen? Begin er maar onmiddellijk aan, en zet die dure prijs uit het hoofd. Kwaliteit kost geld.

En zo verdwijnt het oude terras. De potten in terracotta lijken ineens te vloeken op het nieuwe terras met blauwe hardsteen. Ze worden vervangen. Het tuinmeubilair volgt. De beplanting in de border wordt aangepast, en uiteindelijk belandt opa’s tuinkabouter afgebladderd in het recyclagecentrum met de smoes ‘dat verven is tijdrovend’. In feite was het niks tijdrovend maar leuk, het schilderen van de kabouter. Een aangenaam creatief winterwerkje met als resultaat: een blozende kabouter die op z’n paasbest de lente bracht in de tuin. 

De resultaatsgerichte tuin – jammer genoeg  trendy – bijt niet alleen een flinke hap uit het budget, hij vreet ook tijd en energie. Niet enkel een uiterst nette tuin vereist voortdurende controle; een ogenschijnlijk wilde tuin kan even energieopslorpend zijn, want ook hier moet het plaatje kloppen. Het is moeilijk af te stappen van al die opgeklopte normen die ons worden opgedrongen en die amper haalbaar zijn om te realiseren. Ik laat me ook regelmatig verleiden en lees aandachtig wat tuinvernieuwend is, met grootse tuinplannen in het achterhoofd. De tijd in ons leven is beperkt. In plaats van de meeste aandacht te schenken aan de tijd die vooruitsnelt en ons zo ontsnapt (chronos), zouden we de tijd moeten koesteren die vervulling geeft (kairos). Voor ons, tuinminnende mensen, geeft de tijd die we spenderen aan het kuieren, het rusten, het werken, het plannen en vooral het dromen in onze tuin, ons grote voldoening. Zo wens ik iedereen een overvloed aan kairos toe: deugddoende tijd waarbij ook menig tuinkabouter een nieuw pakje, blozende wangen en een rode muts toegestoken krijgt.

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen