MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kalkvrezende of zuurminnende sierplanten

22355 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Bij aankoop van planten houden we vooral rekening met de bloei, bloemkleur, blad, grootte (heesters)... Zelden wordt er rekening gehouden met de herkomst van de planten. Toch is het belangrijk om de oorspronkelijke groeiplaats van de planten te kennen. Planten die op (zure) heidegrond groeien zullen zich niet thuis voelen in een tuin met kalkrijke grond.

De zuurgraad of de alkaliteit van een bodem wordt uitgedrukt in de pH-waarde. De schaal loopt van 1 - 14 en een pH beneden 7 wijst op zure grond, terwijl daarboven sprake is van alkalische grond. Neutrale grond heeft een pH van 7.

De zuurgraad beïnvloedt de oplosbaarheid van de mineralen in de bodem en daarmee hun beschikbaarheid voor planten. Zure gronden hebben een tekort aan fosfaten en bevatten soms te veel mangaan en aluminium. Een verhoogde zuurgraad zorgt er namelijk voor dat aluminium, mangaan en ijzer geleidelijk vrijkomen uit onschadelijke, onoplosbare vormen in de bodem en concentraties bereiken die de cellen langzaam vernietigen. Kalkrijke grond bevat te weinig mangaan, borium en fosfor. Door alkaliteit zijn fosfaten en calcium onbeschikbaar voor wortels als ze zich verbinden tot onoplosbaar calciumfosfaat. Mangaan en ijzer verbinden zich tot hechte chemische samenstellingen. Het hieruit resulterende ijzertekort is fataal voor veel plantensoorten. De zuurgraad heeft ook een invloed op het aantal en de soort nuttige bodemorganismen. Wormen hebben bijvoorbeeld een hekel aan zure grond. Schimmels, emelten en ritnaalden komen wel veel voor in zure bodems. De pH-waarde voor een goede plantengroei ligt tussen 5.5 en 7.5. Een pH van 6.5 is gewoonlijk ideaal, afhankelijk van de planten.

LET OP: De meeste naaldhoutplanten zijn kalkvrezend of groeien het best in zure grond. Met uitzondering van Juniperus communis die zowel kalk als zure grond verdraagt en deze soorten.

WAT DOEN:
bij aanplanting van zuurminnende gewassen kan je best een voldoende ruim plantgat graven en dit vullen met turf of een grond die geschikt is voor heideplanten enz. (KLIK HIER)

TIP: Turf is een ‘steriel product’, dat ’s zomers bovendien gemakkelijk uitdroogt.

Het toevoegen van compost aan turf biedt tal van voordelen:

 • Compost zorgt voor intens bodemleven en activeert daarbij vooral de micro-organismen die aan het natuurlijke afbraakproces deelnemen.
 • Compost brengt voedingstoffen aan die op langere termijn zullen werken.
 • Compost verbetert de structuur van de bodem.
 • Compost beperkt het risico op uitdrogen.
   

Een goed bodemverbeterend middel voor zuurminnende planten is een mengsel van 20% VLACO-compost en 80% turf. Van dit mengstel kan je 3 tot 5 m³ tussen de planten strooien ofwel in de plantput voor ongeveer 1/3 van het volume bijmengen.

 

 • GEEN kalk strooien in de omgeving van de planten
 • zuurminnende gewassen zijn ook meestal gevoelig voor scheikundige meststoffen. Gebruik daarom organische meststoffen en geef kleine dosissen aan de planten.

 

OVERZICHT ZUURMINNENDE PLANTEN

 

Bronnen:

 • Wetenschap in de tuin  (Brian Capon) - Ludion
 • Het Grote Tuinplantenboek  (Ian Spence) - Terra/Lannoo
 • Atrium encyclopedie van het tuinieren (Christopher Brickell) - Atrium
 • Botanica - Könemann
 • Bodemkundige dienst van België

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen