MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kalmia - Lepelboom

5968 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

kalmia_polifolia.jpg

Naam

 Kalmia 

Nederlandse naam

 Lepelboom

Familie

 Ericaceae

Herkomst

 Noord-Amerika

Categorie

 Wintergroene heester

Hoogte

 1m

Breedte

 0.5m

Blad

 Leerachtig, lancetvormig, groenblijvend.

Bloei

 Bundels met ronde 5-lobbige bloemen. Roze of wit.  Bloeit op eenjarig hout  komvormige bloemen

Bloeitijd

 Juni-Juli

Algemene kenmerken

 Mooie voorjaarsbloeiende heester die de voorkeur geeft  aan een koel, vochtig klimaat in zure grond.  Humusrijke, goed doorlatende grond.  Vermeerderen kan door het nemen van zomerstek of  door afleggen.  Toepassing en onderhoud is vergelijkbaar met deze van  familielid 'Rhododendron'

Snoeien

 Na de bloei eventueel wat bijsnoeien om de vorm  compact te houden. Uitgebloeide bloemen wegsnoeien.

Cultivars en soorten

 
Kalmia angustifolia: strak opgaande heester tot 1m    heldergroene, lancetvormige, smalle bladeren en    rozerode bloemen in eind- en okselstandige bundels.    Te gebruiken als solitaire plant, in heidetuinen    of in bloembakken, potten. Groeit op elke kalkarme    grond in de zon of halfschaduw.    'Rubra': donkergroen blad en helder rozerode bloemen.

 
Kalmia latifolia: wintergroene heester tot 2m hoog met    elliptisch-langwerpige, glanzend donkergroene bladeren    Zachtroze schotelvormige bloemen in eindstandige    tuilen.    Te gebruiken als solitair en in heidetuinen.    Zure grond in de halfschaduw.    De onbehaarde twijgen zijn voorzien van zwarte    klieren.    'Bullseye': sterk groeiende heester (tot 2m).       De bloemknoppen zijn rood, de bloemen zachtroze       met een donkere band rond een wit hart.       Rijkbloeiend.    'Elf': kleinere soort (tot 1m) met bloemen die lichtroze       zijn in knop en zuiver wit open. Geschikt voor       plantenbakken.    'Ostbo Red': flinke heester tot 1.5m met felrode       bloemknoppen en openbloeiend met een witte binnen-       zijde en een rode tot rozerode buitenzijde.    'Pink Charm': de jonge scheuten zijn veelal purper-       rood. Helderroze bloemen met een kastanjebruine       ring.

 
Kalmia polifolia: lage wintergroene heester (50cm) met    purperroze bloemen in eindstandige tuilen.    Voor een eerder vochtige plaats in zon of halfschaduw.    

   

Kalmia_latifolia.jpg   Kalmia latifolia

Kalmia_angustifolia_Rubra.jpg   Kalmia angustifolia 'Rubra'

Kalmia_latifolia_b.jpg   Kalmia latifolia

Deze heester is verkrijgbaar bij :

Overzicht van boom- en sierplanten-  kwekerijen in België en Nederland  Klik voor België op een provincie.  Klik voor Nederland op de kaart. [kwekerijen]

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen