MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Winiefreds geheim “Kamille, de hele zomer in een bloem”

2107 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Matricaria recutita (of Matricaria chamomilla) ofwel echte kamille, behoort tot de familie van de Asreraceae. Kamille is algemeen verspreid op akkergrond, braakliggende terreinen en langs bermen.

Kamille is een aromatisch, winterhard éénjarig kruid met een rechtopstaande, kale wijdvertakte stengel. De bladeren zijn verspreid, samengesteld en zijn tweevoudig of drievoudig geveerd en ze bestaan uit zeer smalle lijnvormige slippen. De bloemhoofdjes zijn dicht en langgesteeld, de bloembodem kegel­vormig en hol. De straatbloemen (12 tot 16 per plant) zijn wit en eerst uitgespreid, later terug­gebogen. De schijf van de bloem is geel en vijfslippig. De vrucht is een grijs afgeknot nootje met 4 tot 5 ribben.

Omdat er verschillende soorten kamille zijn, is het raadzaam om goed uit te kijken. Naast de wilde of echte kamille komen er nog andere soorten voor: de schijfkamille (deze heeft geen bloem­blaadjes), Roomse kamille, reukloze kamille, stinkende kamille (paddenkruid), valse kamille en gele kamille. De wilde kamille en de roomse kamille zijn de 2 soorten die gebruikt worden.

Gebruikte delen

De verse of gedroogde bloemen die in volle bloei zijn, worden geoogst. Effect Antiseptisch, pijnstillend, krampopheffend, kalmerend, versnelt genezing van wonden en schrammen. Toepassingen Kamillethee (2 theelepels op een kop kokend water) wordt na de maaltijden ingenomen bij ingewandsstoornissen, winderigheid en maagzweren. Een sterker aftreksel kan als gorgeldrankje gebruikt worden bij een schrale keel of als spoelmiddel bij tandvleesontsteking en aften. Bij kiespijn kan eveneens een warm kamillekussen worden opgelegd. Bij verkoudheid en bij holte­ontstekingen kan men dampen met hete kamillethee. Een licht aftreksel van kamille wordt ook wel eens als lavement gebruikt. Olie die gemaakt is van kamille is ideaal om zenuwpijnen te verzachten. Kamille heeft zelfs een werking op emotioneel vlak: het brengt de boze of gefrustreerde mens tot kalmte en harmonie. Kamille is omwille van zijn verzachtende werking een zéér geschikt kruid voor kinderen. Imkers leggen een bosje kamille bij de uitgang van de bijenkasten als de diertjes wispelturig en steeklustig zijn, zoals bij nakend onweer.

Gebruik

  • Infusie: 2 theelepels op een 1/4 liter kokend water. Slechts kort laten trekken.
  • Blad: voor een volle badkuip neemt men 4 handen vol kamille.
  • Omslagen: een 1/4 liter kokende melk op een overvolle eetlepel kamillebloemen gieten, laten trekken, zeven en daarmee warme omslagen opleggen.
  • Dampen: een overvolle eetlepel bloemen laten trekken op 1 liter kokend water en onder een handdoek de dampen inademen.
  • Kamillekussen: een linnen zakje vullen met bloemen, dichtnaaien, in een droge pan goed opwarmen en opleggen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen