MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kastanjehout - Tamme kastanjehout

970 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wat je moet weten over kastanjehout: 

  1. Herkomst: de tamme kastanje (Castanea sativa ) behoort tot de familie van de Fagaceae en komt uit de gematigde klimaatstreken van Europa, Klein-Azië, de Kaukasus en Noord-Afrika.
  2. Het kernhout is bruingeel tot bruin. Het spinthout grijswit tot grijsbruin
  3. Het kernhout is duurzaam (duurzaamheidsklasse II) Ook onbehandeld gaat het jaren mee. Voorwaarde is wel dat het wordt gekapt tijdens de winter, wanneer er weinig sap in zit.
  4. Het hout is duurzaam, elastisch.
  5. Het bevat zeer veel looistoffen wat een verklaring zou kunnen zijn voor de natuurlijke weerstand tegen schimmels en vocht.
  6. In de tuin wordt kastanjehout voortal gebruikt als hekwerk, vlechtschermen, voor palen, poorten maar ook voor buitenmeubilair.

 

Enkele toepassingen in de tuin:

- Omheining, hekwerk van gekliefd kastanjehout.

De gekloofde latten zijn met gegalvaniseerde staaldraad verbonden. Om de twee meter wordt een kastanjepaal voorzien als steun. De latafstand is meestam 4-5 cm of 8-10 cm. Kleine delen van dergelijke afsluiting kan je ook toepassen als bescherming tegen wildvraat bij jonge aangeplante bomen.

- Kastanje panelen

Deze kunnen als omheinig worden gebruikt, om klimplanten te leiden, als grondkering. Lage panelen kunnen in de moestuin gebruikt worden om verhoogde bedden te maken.

- Poorten, hekkens

- Palen

Verkrijgbaar in diverse lengtes en diameters. De palen worden aan de dikke zijde gepunt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen