MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kerria - Ranonkelstruik

1183 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 Kerria

 heester(5).png

Naam

 Kerria 

Nederlandse naam

 Ranonkelstruik

Familie

 Rosaceae

Herkomst

 Centraal China , Japan

Categorie

 Heesters. Bladverliezend. Winterhard

Hoogte

 1.5- 2m

Breedte

 1.5m

Blad

 Ovaal-langwerpig, toegespitst. Aan de bovenzijde glad, aan de onderkant licht behaard. Dubbel gezaagde bladrand. Zachtgele herfstkleur.

Bloei

 Bloeit met diepgele bloemen. Vijf bloembladen. De bloemen, die aan boterbloemen doen denken, verschijnen aan de twijgen die het voorafgaande jaar zijn gevormd.

Bloeitijd

 in april- mei

Standplaats

 Groeit op elke normale grond. Stelt geen bijzondere eisen maar de grond is best niet te droog. Best een zonnige standplaats maar schaduw wordt ook verdragen en heeft geen invloed op de bloei. Groeit in de natuur langs rivieren en op rotsen in bergravijnen.

Algemene kenmerken

 Een breed uitgroeiende bossige heester met opvallende (vooral in de winter) heldergroene, overhangende twijgen. Vooral geliefd vanwege de vroege bloei. Zowel als solitair als in groepen toe te passen. Kan ook gebruikt worden als achtergrondheester in de border. De takken kunnen na een paar jaar afsterven, maar er worden steeds nieuwe takken aangemaakt. Breidt zich makkelijk uit door het vormen van grondscheuten.

Snoeien

 Snoeien en uitdunnen gebeurt na de bloei in mei/juni om de plant compact te houden. Verjongingssnoei kan ook door meerdere oude takken tot bij de basis weg te knippen. Ook afgestorven takken worden weggesnoeid. Deze zijn makkelijk herkenbaar aan de kleur.

Cultivars

 ‘Aureovittata’: een lage, brede struik met heldergele bloemen. Ook geschikt voor kleinere tuinen. ‘Golden Guinea’: een lage, brede struik met crèmekleurige en goudgele bloemen. Grote, enkele bloemen. ‘Isabella’: Breed-opgaande struik met lichtgroene bladeren. Grote goudgele bloemen. ‘Picta’: Lage struik met grijzig groen blad. ‘Pleniflora’: Hoge struik met oranjegele, gevulde bloemen. ‘Shannon’: Lage struik met zeer grote, enkele, goudgele bloemen en heldergroen blad. Deze cultivar komt uit Noord-Amerika.

Deze heester is verkrijgbaar bij :

België

-Tuinplantenkwekerij Frans De Baerdemaecker -Kwekerij Johan Van Herreweghe

-Arboretum Waasland

Nederland

-Kwekerij Esveld

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen