MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kersen, zoet en zuur

4835 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Als we het over kersen hebben, bedoelen we vooral de zoete kers of Prunus avium. In Nederland spreekt men van zoete of zure kers. In België zijn kersen zoet en krieken zuur. Deze vruchten die in andere talen mooie namen dragen zoals cérise (fr), cherry (eng), en cereza (Sp), groeien aan bomen die vrij groot kunnen worden en die botanisch gezien tot de  familie der roosachtigen (Rosaceae) behoren. Dat merk je vooral aan de schitterende, rijke bloei.

kersen

De vruchten zelf worden ingedeeld bij het zacht fruit en het steenfruit, net zoals de pruim. Het seizoen loopt van juli tot augustus. Van nature is deze kersenboom inheems in Europa en het westen van Azië. Er wordt zelfs beweerd dat hij afkomstig zou zijn uit de oude havenstad Kerasos en daaraan ook zijn naam zou te danken hebben. De veldheer Lucullus zou, 74 jaar v.C. op zijn terugtocht uit Kerasos kersen hebben meegenomen naar Rome. Van daaruit zou de boom dan verder Europa veroverd hebben. Zo’n 120 jaar later groeiden er zowel kersenbomen in gebieden langs de Rijn, als in gebieden langs de Theems.

Wat betreft de grond en de standplaats zijn zoete kersen erg kieskeurig. De wortels hebben graag vocht maar verafschuwen een kletsnatte bodem. Een vruchtbare goed doorlatende bodem is ideaal. Vroeger werden de bomen in het gras geplaatst en dat is zeker en vast geen slechte traditie.

In de handel onderscheidt men naast de zoete kers ook nog de zure kers of Prunus cerasus var. austera en de bastaardkersen (een kruising tussen zoete en zure kersen). De zure kersen zijn veel minder populair en worden bijna niet meer gekweekt. De gekendste soorten zijn ‘Morel’ (donkerrode kleur) en ‘Noordkrieken’. Zure kersen worden ook wel morellen of Waalse kersen of krieken genoemd. Naast een verschil in smaak en kleur van de vruchten onderscheiden de bomen zich ook onderling van elkaar door het feit dat zoete kersen eenhuizig zijn en dus moeten bestoven worden (kruisbestuiving) door insecten, terwijl hun zure familieleden zelfbestuivend zijn. Zoete kersen worden voor vermeerdering ook doorgaans geoculeerd op sterk groeiende onderstammen. Ze worden ook als laagstam aangeboden.

Kersen worden meestal rauw gegeten, zoals andere steenvruchten. Ze moeten rijp worden geplukt want narijpen na de pluk doen ze niet. Daarenboven hebben ze het nadeel dat ze snel gaan rotten en niet lang bewaren en dus eigenlijk bijna direct moeten geconsumeerd worden. Morellen zijn zuur van smaak en daarom vooral geschikt voor verwerking in jam, sap, op alcohol.

Als u ze wilt bewaren doe je dat best in de koelkast en uitgespreid.

Voedingswaarde per 100 mg
·  Kcal 65
·  Eiwit 1.1 gram
·  Vet 0.1 gram
·  Koolhydraten 14.7 gram
·  Vezels 1.9 gram
·  Vit. C 7 mg
·  Calcium 17 mg
·  Ijzer 0.3 mg

 

Kersenjam

Ingrediënten
150 g zoete kersen, van de steeltjes en pitten ontdaan   150 g suiker   1 theelepel citroensap   ¼ theelepel pectine

Werkwijze
Doe de kersen, suiker en het citroensap in een grote pan en laat dit mengsel een nacht bij kamertemperatuur staan. Roer de volgende ochtend de pectine erdoor; ¼ theelepeltje per 150 g fruit. Breng het langzaam aan de kook op een matig vuur. Schep de hete jam in potten en zet die 10 minuten in een bad met kokend water.

 

Clafoutis
Voor dit gerecht heeft men eigenlijk zwarte kersen nodig, de geurige, zeer sappige zwarte kersen uit Limousin. Maar met andere kersen lukt het ook uiteraard.

Ingrediënten
500 g kersen   kirsch   3 eieren   150 g bloem   mespunt zout   2 eetlepels suiker   2.5 dl melk   mespunt zuiveringzout   poedersuiker   boter

Werkwijze
Klop de eieren goed los en schuimig en voeg er geleidelijk de gezeefde bloem bij, het zout, 1 lepel suiker en de helft van de melk. Laat dit beslag een half uurtje rusten. In die tussentijd wast u de kersen, verwijdert steeltjes en pitten en sprenkelt er wat kirsch over. Leg ze in een beboterde hoge vuurvaste schotel en strooi er de suiker op. Voeg de rest van de melk en wat zuiveringzout aan het beslag toe en giet dit uit over de kersen. Zet de schaal in een voorverwarmde matig hete oven en laat hem een half uurtje bakken, tot hij mooi goudbruin is en opgeblazen.

Clafoutis wordt warm opgediend, bestrooid met poedersuiker en met een lepel gegeten. 

Recept: Wina Born

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen