MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

De kerstster, een (tijdelijke) ster voor de eindejaarsfeesten

532 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ook onder de tropische kamerplanten heb je ‘mindere’ goden. Neem nu de kerstster bijvoorbeeld. In de natuur in Mexico is het een algemeen gewaardeerde sierheester die tot vier meter hoog kan worden. Bij ons is het een kamerplant die in de eindejaarsperiode volop verkrijgbaar is en dan ook meestal slechts wordt toegepast als decoratief element.

De plant trok in 1828 de aandacht van de eerste Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Dhr Joel Poinsett. Aan deze man dankt de plant dan ook zijn ‘commerciële’ naam, Poinsettia. De officiële naam van de kerstster is echter Euphorbia pulcherrima. Na deze ontdekking duurde het toch nog tot 1900 vooraleer  Albert Ecke deze plant voor het eerst op een commerciële schaal begon te kweken. Van dan af is de populariteit alleen maar toegenomen.

Die populariteit heeft de plant aan twee eigenschappen te danken:

Het is een kortedagplant die enkel bloemknoppen vormt bij heel korte dagen en lange nachten. Voor ons betekent dit dat de plant rond kerstmis bloeit. Uit commercieel oogpunt dus een waardevolle plant voor kwekers, die dan ook steeds maar blijven zoeken naar nieuwe cultivars in diverse kleurschakeringen en groottes. De decoratieve waarde dankt de kerstster aan de opvallend gekleurde schutbladen waartussen de kleine onopvallende bloemen verschijnen. Oorspronkelijk zijn deze schutbladen felrood van kleur maar door kruisingen en manipulaties kan men nu kerststerren aanbieden met schutbladen in verschillende kleurschakeringen: crème, roze, zalmroze, limoengroen… Voor de feestdagen zijn vooral de mini-planten erg in trek als tafeldecoratie of om te verwerken in bloemstukken of –kransen.

De kerstster wordt in massa geteeld en dat maakt dat de plant ook niet echt duur in aankoop is. Je hoeft de plant na de feestdagen dan ook niet te koesteren. Het is trouwens niet eenvoudig om deze plant het volgende jaar opnieuw in bloei te krijgen. Vanaf september moet je de plant dan al voldoende ‘verduisteren’. Specialistenwerk dus.

Opgelet: de plant bevat een melksap dat irriterend kan zijn voor de huid.

Meer info omtrent de verzorging van deze plant vind je hier. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen