MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kervel

3760 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kervel

kervel

Met kervel kan je nog zoveel meer dan alleen maar soep maken. Gebruik eens wat rauwe fijngesneden jonge kervelblaadjes bij slaatjes, sausjes, eieren en nog zoveel andere gerechten. Niet alleen heel lekker, bovendien zal zowel je eetlust als stofwisseling er goed bij varen.

Namen noemen

Hoewel velen kervel misschien eerder onder de noemer groente klasseren, toch is deze plant een kruid dat niet mag ontbreken in Winiefreds strenge selectie. We hebben het hier wel degelijk over de 'echte' tuinkervel of Anthriscus cerefolium zoals men hem in het Latijns ook wel noemt. Een variant is de Roomse kervel of Myrrhis odorata die je in de keuken net zo kan gebruiken als de echte kervel. Er zijn nog een aantal planten die op kervel lijken en zelfs het woord kervel in hun naam hebben, maar helemaal niet lekker en soms zelf giftig zijn. Zo is er bijvoorbeeld de dolle kervel of Conium maculantum die een door de Grieken geliefd (én gevreesd) gif voortbracht. Vlug dus terug naar onze getrouwe kervel. Net als peterselie behoort dit kruid tot de familie van de schermbloemigen of Umbelliferae. Kervel werd in de Middeleeuwen Kirbelli genoemd. De naam kervel betekent in het Grieks 'blad dat verheugt' en het zal je inderdaad verheugen om te lezen dat je met dit plantje heel wat kan aanvangen.

Gezond met kervel

Kervel werd al vroeg geprezen omwille van zijn medicinale werking. Zo was het gewas in de Middeleeuwen in heel wat kloostertuinen terug te vinden. Toen gebruikte men kervel onder meer tegen steken in de zij en tegen wormen. Vroeger gaf men ook kervel (vooral dan de Roomse kervel) als sla aan teneergeslagen oudere mensen om terug wat levenslust te vinden. Kervelthee is ook een aloude remedie tegen overmoeidheid. Blijkt dat kervel inderdaad opwekkend is. Het stimuleert de eetlust en bevordert de stofwisseling. Maak een infuus van 2 à 3 eetlepels fijngesneden kervel per liter kokend water. Laat 10 minuten trekken en filter.

Kervel zuivert ook het bloed, zet aan tot zweten en drijft de urine af. Dus ook wie last heeft van jicht, galstenen, waterzucht of geelzucht kan drie kopjes kervelthee per dag drinken. Gebruik het aftreksel in een kompres om wonden en huiduistlag te verzorgen. Van het sap van kervel maak je tenslotte een gorgeldrank wanneer je last hebt van een zere keel. Jonge moeders die borstvoeding geven, vermijden beter kervel want het werkt juist zogremmend.

Winiefred weet raad

  • KIPLEKKER

Voel je kiplekker met kervel. Een week lang elke dag een kopje kervelthee en je vermoeidheid is verleden tijd.

  • ANTIRIMPEL EN REINIGEND

Gebruik het aftreksel van kervelblaadjes als lotion tegen rimpels. Bovendien reinigt kervel de huid en maakt haar heerlijk zacht.

Volksweetjes

Omwille van de zuiverende eigenschappen gebruikte men vroeger kervel in speciale gerechten die onder meer op Witte Donderdag en rond Pasen werden geserveerd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen