MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kiemen kweken

423 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kiemen kweken


Buiten de echte typische wintergroenten is het in de winter toch nog even wachten op verse groenten uit eigen tuin. Binnenshuis kan je echter al aan de slag  met kiemen van diverse groentensoorten. Ze zijn makkelijk te telen en bovendien erg voedzaam en gezond.

clip_image001(9).jpg

In de Oosterse keuken kent men al eeuwenlang  de gezonde toepassing van kiemen. Ze worden er vooral verwerkt en toegepast in roerbakgroentengerechten en in loepia’s. Tegenwoordig  raken ze ook bij ons ingeburgerd en zijn ze zelfs verkrijgbaar in de supermarkten. Kiemen zijn vooral in de winter een aanvulling op het menu omdat ze boordevol vitamines zitten. Er is een vrij uitgebreid assortiment van zaden verkrijgbaar die allemaal makkelijk te kweken zijn. Na 2 à 8 dagen, naargelang de groentensoort, zijn de kiemen etensklaar. Het makkelijkst werk je met een in de handel verkrijgbaar kiembakje. Zo’n kiembakje bestaat uit 4 essentiële delen: -De wateropvangbak -2 kiemschaaltjes -2 afvloeidoppen -De kiemserre zelf met verstelbare luchtregeling.

Hoe ga je te werk ? Strooi de zaadjes gelijkmatig op één van de kiemschaaltjes. Je kan twee verschillende soorten per kiemserre strooien. Giet er voldoende water over en laat het water gedurende een dag in de zaden trekken. Spoel het water uit: eerst door de afvloeidop te lichten. Spoel vervolgens 2 maal per dag de kiemschaaltjes (met de zaden erin) door water te laten lopen terwijl de afvloeidoppen los zijn. Herhaal dit totdat de zaden voldoende gekiemd zijn om te consumeren. Om verluchting toe te laten draai je de verstelbare luchtregeling open tijdens de dag en sluit je hem bij koude of ’s nachts. Zet de kiemserre op een warme plaats waar voldoende licht is.

Het kiembakje en de zaden kan je eventueel via groen.net bestellen. Mail naar info@groen.net

Meer info

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen