MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kiezen voor een carport

871 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kiezen voor een carport


Toen de Belgische fabrikant Collstrop 20 jaar geleden als eerste carports op de Belgische markt bracht, was er niet meteen sprake van succes. In de loop der jaren smolten de vooroordelen tegenover carports evenwel als sneeuw voor de zon. Momenteel is de carport uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor een gesloten garage(box).

  • Om te beginnen is er het gunstige prijskaartje in vergelijking met een traditionele garage. Een caport is goedkoper dan een garage in de woning. De ruimte die je zo in de woning bespaart kan benut worden voor de uitbreiding van de keuken of de woonkamer.
  • Een tweede troef is de maximale bescherming van uw wagen tegen roestvorming door het vrij spel van de wind. Een carport zorgt voor een goede ventilatie, en dus voor een snelle droging van de auto. Met een carport blijft uw wagen bovendien gespaard van winterse sneeuw- en ijsellende. Ook qua veiligheid maakt u met een carport de juiste keuze. Inbrekers lopen bij een open carport een groter risico om opgemerkt te worden dan bij een gesloten garage.
  • Een bijkomende troef is dat een houten carport zich mooi laat integreren in de omgeving en perfect kan aansluiten bij de (tuin)architectuur.
  • Een carport is modulair uitbreidbaar, naargelang de evolutie van de woonsituatie.
     

Als het over houten carports gaat, zit u goed bij Collstrop. Naast de bekende Collstrop-kwaliteit is de modulariteit van het ruime assortiment een grote troef. Het concept bestaat uit een basiselement dat in functie van de gezins- of woonsituatie kan uitgebreid worden met een onbeperkt aantal aanbouwelementen voor carport en tuin- of fietsberging. Uitbreiding is op elk moment mogelijk, zonder extra technische voorzieningen.

De modulariteit van het concept is ook terug te vinden in het ruime assortiment houten wandelementen waarmee elke carport kan aangekleed worden. Liefhebbers van een strakke, hedendaagse vormgeving kiezen ongetwijfeld voor de wandelementen van hout in combinatie met actuele materialen als glas, plexi en aluminium.

Ook wie houdt van een meer klassieke of landelijke stijl vindt zijn gading in het brede assortiment stijlvolle wandelementen. Wat de dakbedekking betreft, heeft u keuze uit drie mogelijkheden: een plat dak met kunststof of staalplaatbedekking of een traditioneel zadeldak. De staalplaat dakbedekking kreeg een extra beschermende anti-roestcoating voor een langere levensduur.

De houtkwaliteit en de technische opbouw bepalen de stevigheid en de duurzaamheid van een carport. Collstrop vervaardigt zijn carports van vakkundig verduurzaamd grenenhout (Pinus silvestris) uit duurzaam beheerde Zweedse bossen. Daardoor krijgt het hout een lange levensduur en blijft het zelfs in de meest extreme weersomstandigheden rot- en schimmelvrij.

De 9 cm x 12 cm dikke palen van elke Collstrop-carport worden rechtstreeks in de grond, zonder zichtbare paalsteun, bevestigd. Dit verleent de hele carportconstructie een aanzienlijk hogere stevigheid. Ook het gebruik van dubbele liggers bovenop de palen in plaats van de gebruikelijke enkele ligger, zorgt voor extra stevigheid.

Natuurlijk volstaat het niet om enkel aandacht te besteden aan de technische kant van een carport. Ook de esthetische details ontgaan Collstrop niet. Zo worden de goten van elke carport onzichtbaar ingewerkt in de daklijstbekleding. Ook de palen die rechtstreeks in de grond worden bevestigd, dragen bij tot een harmonieus uitzicht.

Voor welke stijl u ook kiest, met het modulair carportconcept van Collstrop stelt u op elk moment uw eigen carport samen in functie van uw persoonlijke wensen en stijl. Wie zijn gading niet vindt in het uitgebreide standaardassortiment, kan bij Collstrop terecht voor maatwerk. Ook projecttoepassingen behoren tot de mogelijkheden.

De plaatsing van een houten carport kan u overlaten aan een vakman, maar een ervaren doe-het-zelver kan ook zelf aan de slag. Alle onderdelen zijn voorgeboord en worden geleverd samen met het nodige toebehoren en een duidelijke montagehandleiding.

 

Goed om weten

  • Om een carport te bouwen hebt u altijd een stedenbouwkundige vergunning (vroeger bouwvergunning genoemd) nodig. Die vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
  • U heeft in Vlaanderen geen architect nodig als de carport kleiner is dan 30 vierkante meter en een kroonlijsthoogte heeft die beperkt is tot 3 meter en een nokhoogte van maximaal 4,50 meter. Is aan een van die voorwaarden niet voldaan (de carport is bijvoorbeeld groter dan 30 m2), dan is een architect nodig.

 

Carports met plat dak

Carports met zadeldak

Toebehoren voor carports

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen