MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Kleine pimpernel

4965 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Kleine pimpernel

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is wat deze kleine pimpernel voor jou in petto heeft. Het heeft inderdaad van oudsher de reputatie een typisch kruid te zijn voor de geest en het verstand. En wie il er nu niet gelukkig én slim zijn? Dit kruid biedt je een brede waaier aan medicinale eigenschappen en is ook gewoon zeer lekker. Doe het tussen de sla, bij de vis of in een drankje. Experimenteer en leer!

Namen noemen

Dit fotogenieke kruid is de kleine pimpernel of door de geleerde mens ook wel eens Sanguisorba minor genoemd. Het mooie uiterlijk is duidelijk een familietrek want dit kruid behoord tot de rozenfamilie of Rosaceae. De kleine pimpernel heft nog een grote broer, de grote pimpernel, maar die laten we even voor wat hij is. Er bestaat trouwens nog een reeks varianten die we hier niet helemaal kunnen behandelen.

In de naam Sanguisorba ontdek je het Latijnse Sanguis wat bloed betekent. Sorba is afgeleid van sorbere en dat staat voor opzuigen, opslorpen. Denk maar aan het woord absorberen. Daarmee is een eerste medicinale eigenschap van deze plant alvast ontrafeld: het kruid Sanguisorba stelpt inderdaad het bloed. De oorsprong van de volksnamen bloedkruid en klein sorbekruid vormen nu ook geen geheim meer. Wel even vermelden dat ook andere kruiden, zoals varkengras of rode zuring, door het volk wel eens bloedkruid worden genoemd. Twee andere streeknamen van de kleine pimpernel zijn kleine steenbreek en steenbilermel. Vroeger zei men imeers wel eens dat dit kruid stenen deed barsten.

Gezond met kleine pimpernel

Kleine pimpernel is zo een van die ouderwetse kruiden waar onze voorouders regelmatig beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen. Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon. We weten al uit de ontleding van de naam dat het kruid vroeger regelmatig werd ingezet om bloedingen te stoppen. Het vormt ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen. Maak een medicinale thee van kleine pimpernelwortels door 1 teelepel van de wortel 10 minuten te laten koken in een kopje water. Zoet eventueel met wat honing. Drink het gezeefde afkooksel ook in geval diarree. Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij alle blaas- en nierproblemen. Het helpt ook tegen gasvorming en werkt stimulerend voor de eetlust. Maag en darmen varen er dus goed bij. Pimpernel wordt eveneens in de homeopathie gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en keelpijn.

Niet alleen het lichaam maar ook (en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van de kleine pimpernel. Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware studieperiodes zonder kleerscheuren door te komen. Volgens de overleving zou het kruid immers de werking van het verstand bevorderen. Pimpernel... en je geestelijk motor draait op volle toeren.

Winiefred weet raad

  • GEZONDE GEEST

Pimpernel is een uitstekend kruid voor de geest. Eet pimpernel en je weet het wel!

  • GOED GEMUTST

Heb je visite? Doe wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goed gemutst.

Volksweetjes

In de tijd van weleer gebruikten de dames het sap van pimpernel om hun zomersproeten in toom te houden. Bovendien bereidde moeder de vrouw er ook een lekkere drank mee die de boeren verfrissing moest brengen op het land. Ook al noemen we deze pimpernel klein, de mogelijkheden zijn duidelijk groots.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen