MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Knoflook planten - Teeltinfo

7504 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

knoflook

Look kan zowel in het voorjaar als in het najaar worden geplant.

Najaar: september tot (max.) half november.

Voorjaar: februari en maart.

Het najaar geniet de voorkeur omdat knoflook een koudeperiode nodig heeft. De bodem mag in de winter niet te vochtig zijn. Wie toch vóór de winter wil planten in een vochtige bodem kan beter in een verhoogd bed planten. Zorg voor een zonnige standplaats. Na het aanplanten moet de grond wel vochtig gehouden worden om een goede wortelvorming te bekomen. Het plantgoed moet van goede kwaliteit zijn en de afzonderlijke tenen moeten voldoende groot zijn (2 cm). Om ziektes te voorkomen mogen uien, prei en dus ook look nooit tweemaal op dezelfde plaats geplant worden en dit tot 4-5 jaar na de eerste planting.

Look zal goed groeien in een grond die weinig bemest is en niet te stikstofrijk is. Als je look vóór de winter plant moet je de teentjes best zo'n 5-10 cm diep planten. Plant ze zo'n 10-15cm uit elkaar op rijen die 15-20cm uit elkaar liggen. In het voorjaar moet je niet zo diep planten: de uitlopende punt moet net onder de grond zitten.

De oogst kan beginnen nadat de bladeren geel worden. Haal ze uit de grond en laat ze drogen (net als uien). Wanneer knoflook rijp is wordt best direct geoogst om te verhinderen dat de bollen gaan verschrompelen.

Bewaart enkele maanden na de oogst op een droge, koele en goed geventileerde plaats.

Goede buren: bieten, wortel, aardbei, sla, prei, tomaat

Slecht in combinatie met: kolen, tuinbonen, sperziebonen, erwten. 

 

knoflook_planten.jpg

Aansluitende artikels :

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen