MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Knolselder - Knolselderij

3786 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

knolselder

Wetenschappelijke naam

Apium graveolens var. rapaceum

Familie

Apiaceae/ Umbelliferae (Schermbloemenfamilie)

Indeling

Bladgewassen

Herkomst

Landen rond de Middellandse Zee en Westelijk Azië

Algemeen

Knolselderij is niet moeders mooiste groente maar dat wordt wel gecompenseerd door het feit dat alles (blad, stengel, knol) eetbaar is aan deze veelzijdige plant die ook nog rijk is aan ijzer en vitamine C. In tegenstelling tot snij- of bladselder wordt knolselder echter wel vooral geteeld omwille van de knol. Blad en stengel zijn ook bruikbaar in bouillons. De knol is niet de wortel maar het gezwollen gedeelte van de stengel. Het is een groente die een lang groeiseizoen nodig heeft en die voor zijn smaak vooral wordt toegepast in stoofpotten, bij wild en bij varkensvlees, maar ook in soepen (erwtensoep bijvoorbeeld). Het is een ideale wintergroente die zowel koud als warm kan verwerkt worden.

Bij aankoop moet je ervoor zorgen dat de knollen een gladde schil hebben en geen zachte plekken hebben.

Eenmaal geschild, leg je de stukken knolselderij best in water met citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden door oxidatie. Kan ook ingelegd worden in azijn.

Goed om weten: Knolselder werd in West-Europa geïntroduceerd door de Britse tuinontwerper en zaadhandelaar Stephen Switzer in 1720.

Kruiden die je kan gebruiken bij knolselderij zijn ondermeer koriander, oregano, tijm, laurier en venkelzaad.

Teelt

Knolselder heeft voorkeur voor een rijke, zware grond. Voorzie het perceel waarop de planten komen van voldoende meststoffen of organisch materiaal. De grond moet ook goed vochthoudend zijn. Omdat de plant een lange groeiperiode nodig heeft, moet er vroeg in het voorjaar begonnen worden met zaaien. Eind februari kan je binnenshuis voorzaaien (temp. rond 15°C) . Onder koud glas vanaf half maart/ begin april. Het zaad kiemt vrij moeilijk. Je mag het zaad niet afdekken met grond omdat selder een lichtkiemer is. Hou de grond goed vochtig (bvb door middel van natte jutedoek) Verspeen de jonge plantjes in potjes en hou de temperatuur op zo’n 15°C. Verspenen doe je pas als de plantjes echt een blad hebben gevormd. Buiten uitplanten vanaf half mei. Knolselderij is gevoelig voor koude. De plantjes niet te diep uitplanten en zo’n 40 x 50cm uit elkaar zetten. Het hart van de plantjes moet gelijk of net iets boven het grondniveau zitten. Bij het uitplanten de wortels inkorten om de ontwikkeling van de knol te bevorderen. Regelmatig water geven. Eventueel een mulchlaag rond de plantjes aanbrengen om de bodem onkruidvrij en vochtig te houden. In september mag je blad wegplukken om de groei van de knol te bevorderen.

Goed om weten: schimmelziektes kan je voorkomen door de planten niet te dicht bij elkaar te zetten, zodat de wind er goed tussen kan en ze goed kunnen opdrogen.

Ziektes

Jonge plantjes beschermen tegen slakken. Wortelvlieg en selderijvlieg Roestziekte, bladvlekkenziekte.

Rassen

Boule de Marmbre

Bewaren

Normaal gezien wordt in oktober geoogst (best voor november of de eerste vorstperiode). Snij het loof af tot zowat 5cm boven de knol. De knollen kunnen bewaard worden in een koele kelder of in een bak met zand op een vorstvrije plek. Inkuilen door de knollen dicht bij elkaar te leggen en te bedekken met grond. Je kan de knollen ook enkele weken in de koelkast bewaren. Als je knolselder koopt moet je er op letten dat het beetje blad dat er nog aanzit, fris groen is.

Recepten

KLIK HIER

Winiefred over knolselder

Goed om weten: selderijzout, waarmee ondermeer tomatensap op smaak wordt gebracht, is een mengsel van gemalen vruchtjes van de knolselderij en zout. -Selderijzaden worden ook voor de Franse pastis gebruikt. -Knolselderij is ook lekker in erwtensoep!

Goede buren

Zet knolselder naast bonen, koolsoorten, prei, tomaten en uien.

clip_image001(4).jpg

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen