MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Knolvenkel- Foeniculum vulgare var. dulce -

1992 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

clip_image001(2).jpg

Naam

 Foeniculum vulgare var. azoricum  syn. Foeniculum vulgare var. dulce

Nederlandse naam

 knolvenkel

Familie

 Apiaceae (Schermbloemenfamilie)

Indeling

 Wortelgewassen

Herkomst

 Azië en het Middellandse zeegebied

Algemeen

 Hoewel we van knolvenkel spreken is het niet echt een  knol maar een opeenhoping van verdikte stengeldelen.  De knol vormt zich bovengronds.  Knolvenkel heeft een typische anijssmaak en anijsgeur,  deze wordt veroorzaakt door etherische oliën zoals  fenchon en anethol.  Al naargelang het ras verschillen de vormen van bijna  bolvormige soorten tot langgerekte knollen.  Egyptenaren, Grieken en Romeinen waardeerden de  plant reeds om zijn geneeskrachtige werking.  Het is vooral de knol die gebruikt wordt maar ook de  bladstelen worden gebruikt.  In het Middellandse zeegebied wordt de knolvenkel  veel rauw verwerkt in salades.  Ook heerlijk om te koken of te stoven.  Venkel is caloriearm en rijk aan vitamine C

 Let er bij aankoop op dat het blad heldergroen is.  Goed om weten: venkel noemt in het Portugees  funcho.  Toen Portugese veroveraars in 1418 voet zetten op  het eiland Madeira, vonden ze dat de lucht er zo naar  venkel geurde dat ze hun vestingsplaats Funchal  noemden.

Teelt

 De plant houdt van een voedzame, vochthoudende  bodem en een zonnige plaats.  Zaaien kan onder glas vanaf april voor de zomerteelt.   Om te kiemen hebben de zaden een vrij constante  temperatuur rond de 20-22°C nodig.  Uitplanten in volle grond doe je best vanaf eind  mei/juni.

 Voor de herfstteelt  zaai je mei/juni onder koud glas  om dan in juli tot begin augustus uit te planten in volle  grond.  Plant vooral niet te vroeg uit want venkel houdt van  warmte en kan doorschieten door koude of droogte  maar ook warme droge zomers kunnen de plant doen  doorschieten.  De nieuwste rassen die worden ontwikkeld worden  vooral geselecteerd op die gevoeligheid voor  doorschieten.  Zet de planten ongeveer 40 à 45cm uit elkaar.  Regelmatig water geven want venkel verdraagt slecht  droogte.  Breng eventueel een beschermende mulchlaag van  bijvoorbeeld cacaodoppen aan rond de planten, zodat  de grond niet te snel uitdroogt.  Je kan de planten ook aanaarden om te bleken.

 Goede buren: slasoorten, witloof, groenlof, radicchio  Opgelet: Venkel heeft een nadelige uitwerking op  bonen, koolrabi en tomaten.  Zet ook geen venkel na wortel, selder, kervel,  peterselie.

Ziektes

 Kan eventueel last hebben van bladluizen, wortelvlieg  of schimmelziektes zoals Botrytis en Sclerotina.  Jonge plantjes kunnen aangevreten worden door  slakken.

Rassen

 Venkel Mantovano Sel.Orfeo (Somers)  Venkel Foeniculum Dulce (Somers)

Bewaren

 Bewaar de knolvenkel voor een korte periode  (maximum een week) op een koele plaats (koelcel).

 Winiefred over venkel


•  
•  

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen